Countus Melkvee Index

Melkvee Index laat ongekende stijging zien

11 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 1 reactie

De Countus Melkvee Index laat nog steeds een stijgende lijn zien. De reden hiervoor is de stijgende melkprijs. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door de stijgende prijzen van boter en kaas. Daarbij dalen de voerprijzen ook.

De Countus Melkvee Index, die in samenwerking met DCA wordt samengesteld, komt uit op 190.9 punten. Het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar geldt als 100. Hiermee is de Index de afgelopen 4 weken met bijna 16 punten gestegen.

190.9

punten

is de stand van de Countus Melkvee Index

De aantrekkende melkprijzen maken dat de Countus Melkvee Index zorgen voor de stijging. De Index stond sinds 2004 niet zo hoog. Alleen in 2008 wist de Index hoog te eindigen, namelijk op 150 punten. Al is dat nog steeds een groot verschil met nu. 

Aanhoudende vraag
De stijging heeft een aantal oorzaken. Zo nadert de boterprijs de historisch hoge grens van €700 per kilo melk. Ook de Duitse kaasprijs doet het goed, wat de melkprijs opdrijft. Op de spotmarkt is melk een schaars goed. Zuivelaars kunnen iedere liter melk goed gebruiken. Door de tegenvallende vetgehalten is het lastig om boter te produceren. Daar komt nog eens bij dat de voorraden gering zijn.

Ook de dalende voerprijzen zijn mede de oorzaak van een stijgende Index. Onder meer de daling van de snijmaïsprijs zorgt ervoor dat de voerkosten afnemen en dat heeft een positieve invloed op de Melkvee Index.

Stijging vlakt af
Of de stijging van de Index de komende weken doorzet, is onzeker. De prognose laat een afvlakkende trend zien. Het is te verwachten dat de waarde van melkvet nog forse stappen naar boven kan zetten. Dit omdat de boterprijs al op een huizenhoog niveau staat.

De praktijk moet uitwijzen waar de top van de boterprijs zal komen te liggen. Sommige partijen zijn optimistisch over het komende kwartaal, terwijl anderen juist teruglopende spotprijzen verwachten. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 11 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10875813/melkvee-index-laat-ongekende-stijging-zien][/url]
bijna net zo'n piek als 2008 als dat maar goed gaat ??
John De prater 12 September 2017
Zou iemand mij kunnen vertellen waarom iedereen moet weten wat er verdiend wordt in onze sector ik hoor van mijn boekhouder nooit wat hij verdient per jaar of de bakker of de slager stop aub net die nutteloze informatie verstrekking aan iedereen die er geen moer mee te maken heeft
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Topmelkstroom DOC Kaas in lijn met A-ware en RFC

Podcast BB Marktkwartier

'Melkprijs 4 tot 5 cent hoger voor mestcompensatie'

Nieuws melk

Stabiel Vreugdenhil ook scherp in Belgische markt

Nieuws melk

Leerdammer geeft melkprijs april 'onsje meer'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden