Inside: Voermarkt

Kieskeurige koeien voorkomen met bijproducten

19 September 2017 - Erik Colenbrander

In het zuiden van Nederland zal de vraag naar bijproducten komend winterseizoen minder groot zijn dan vorig jaar, toen de mislukte maïsoogst de vraag opstuwde. Maar er zit wel muziek in nat veevoer, dat het gemengde rantsoen optimaliseert.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze trend is in 2013 begonnen toen de Deense veevoedingswetenschapper Niels Bastiaan Kristensen aantoonde dat koeien beter presteren als een gemengd rantsoen wordt aangevuld met water, tot een brij met een drogestofgehalte van circa 40%. Ongeveer 4 jaar later staat deze manier van rantsoeneren ook in Nederland volop in de belangstelling.

Ene na de andere waarschuwt voor kieskeurige koeien

Kieskeurige koeien
Water bijmengen is onzinnig als je bijproducten ter beschikking hebt. Dat zeggen leveranciers van natte veevoeders. Nu het seizoen van lezingen weer begint, waarschuwt de ene na de andere leverancier voor kieskeurige koeien. Die krijgen daarmee de kans om enkelvoudige bijgemengde grondstoffen uit het ruwvoerrantsoen aan het voerhek te snoepen, waardoor voor een deel van de veestapel pensverzuring dreigt. Tevens zorgt het voor het minder weerbare deel ondervoeding. Als deze groep aan het voerhek nauwelijks vreet en wel krachtvoer opneemt, is de kans op pensverzuring helemaal levensgroot.

Energiedichtheid verhogen
Water bijmengen is niet alleen een gemiste kans om de energiedichtheid van het rantsoen te verhogen, maar het verhoogt ook het risico op broei. In Nederland is het warmer dan in Denemarken en in het binnenland staat er ook minder wind. Daarom bieden leveranciers van natte veevoeders mengsels aan die de voederwaarde verhogen, het rantsoen optimaliseren en bovendien broei tegengaan. Desgewenst is het ook mogelijk mineralen en vitaminen toe te voegen.

Bijproducten moeten smakelijk zijn en opname verhogen

Het is belangrijk dat de bijproducten smakelijk zijn en daardoor opname verhogen. Het tegendeel is echter ook mogelijk. Als het aandeel tarwegistconcentraat te hoog is, kan er zelfs smaakafwijking aan de melk optreden. Dit geldt overigens voor veel bijproducten.

Weinig beweging in prijzen
De prijzen van de belangrijkste bijproducten laten weinig beweging zien. Dit ondanks de start van het oogstseizoen van aardappels, suikerbieten en maïs. Dat heeft te maken met de contracten, waarmee het grootste deel van de natte veevoeders worden geleverd. Aardappelbijproducten en bierbostel zijn prijshoudend, bietenpulp heeft de neiging om (verder) in prijs te dalen.

De markt voor verse snijmaïs verkeert in onzekerheid (welk effect heeft de storm van vorige week op het overvloedige aanbod?). De eerste schattingen gaan uit van 10% opbrengstderving en bovendien kostenverhoging door extra arbeidstijd bij het hakselen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden