Inside: Zuivelmarkt

Fosfaatrechten: aanbod neemt toe, wat doet de prijs?

28 September 2017 - Esther de Snoo

Het aanbod van fosfaatrechten neemt toe, maar hoe reageert de prijs van opties op fosfaatrechten daarop? Neem een abonnement op 'Melk & Voer Pro' om erachter te komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fosfaatrechten zijn sinds begin september wat in waarde gezakt. Het is een keerpunt in het bestaan van de fosfaatrechten. De prijs van de productierechten steeg sinds het begin van dit jaar fors. Dit jaar startte de handel op €100 en die prijs liep begin september op tot gemiddeld €215 per fosfaatrecht.

Eind september is de prijs gezakt naar gemiddeld €206,50 per recht. Dit blijkt uit navraag bij diverse makelaars en bemiddelaars. Deze prijs wordt gehanteerd voor transacties, waarbij geen eigen risico geldt voor de koper en een deel van het bedrag wordt aanbetaald. Als er wel een eigen risico wordt gerekend, dan ligt de koopprijs lager.

Tekst gaat door onder de grafiek.De prijs van fosfaatrechten neemt voor het eerste in een lange periode wat af.

Meer aanbod
De reden voor de daling is het toenemende aanbod. Melkveehouders die al van plan waren om hun bedrijf te beëindigen, dan wel af te bouwen, geven daar nu uitvoering aan. Zij bieden fosfaatrechten aan. Mogelijk heeft de forse prijsstijging van fosfaatrechten hen overreden zich op de markt te begeven. De verwachting is dat dit najaar meer stoppers zich zullen melden op de markt. Een deel van de opties op fosfaatrechten hangt nog boven de markt. 

Terwijl het aanbod is toegenomen, matigt de vraag naar fosfaatrechten. De melkveehouders zijn voorzichter geworden door de rechtszaken die spelen omtrent het fosfaatreductieplan. Op 31 oktober wordt de uitspraak van het hoger beroep verwacht. Dan zal duidelijk worden hoe groot de groep is die niet hoeft deel te nemen aan het fosfaatreductieplan. De verwachting is dat deze uitspraak mogelijk ook consequenties heeft voor de fosfaatrechtenregeling.

Melkveehouders willen de korting met 8,3% compenseren

Onzekerheid
Een andere onzekerheid die ervoor zorgt dat de melkveehouders terughoudend zijn, is de aanhoudende onduidelijkheid over de fiscale aftrekbaarheid van de fosfaatrechten.

Een derde punt is de onzekerheid over het tijdig toegekend krijgen van de derogatie. Zicht op die toekenning is een voorwaarde voor de invoering van het stelsel van fosfaatrechten. De fosfaatrechten kunnen alleen per kalenderjaar worden ingevoerd. 


Melkveehouders die opties op fosfaatrechten kopen, willen ten minste de generieke korting op hun veestapel met 8,3% korting compenseren. Dat is richtlijn voor veel melkveehouders die nu al fosfaatrechten aankopen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden