Countus Melkvee Index

Countus Melkvee Index toont lichte stijging

4 Oktober 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 1 reactie

De Countus Melkvee Index laat over de afgelopen 4 weken opnieuw een stijgende lijn zien. Alhoewel, de stijging zwakt wel af. Dit heeft te maken met de druk op botermarkt en de ruimere melkaanvoer. Uit de prognose blijkt dat de daling nu wordt ingezet.

De Countus Melkvee Index sloot vorige maand op 190.9 punten. Ook in de afgelopen 4 weken is de Index weer gestegen. Daarmee komt de Melkvee Index uit op 192.3 punten. Dat is een minder sterke stijging dan in de afgelopen maanden.

Minder sterke stijging
De melkaanvoer neemt toe en dit drukt onder meer de spotnotering van rauwe melk. De melkverwerkers geven aan weer meer melk te ontvangen. Zo is bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk en een aantal landen buiten de Europese Unie (EU) meer melk aangeboden.

192.3

punten

is de stand van de Countus Melkvee Index 

Ook de boterprijs staat onder druk. Dat is ook te merken aan de boterprijzen. Die zijn al maanden aan het stijgen, zelfs tot €700 per ton. Dit lijkt nu echter wel op een keerpunt te zijn gekomen. 

Eind september is tevens de interventieregeling voor magere melkpoeder gesloten. De Europese markt is nu afhankelijk van wereldmarktprijzen. Door een lagere prijs in de Verenigde Staten (VS) liggen verlagingen voor de hand. Deze factoren zorgen ervoor dat de Melkvee Index en minder sterke stijging laat zien. 

Nauwelijks handel in hooibalen
De prijzen van standaardbrok A dalen al sinds april. Dat heeft een positief effect op de Index. Ook de prijzen van hooibalen zijn dalende. Door het goede groeiseizoen hebben de meeste melkveehouders meer dan voldoende gras, waardoor er weinig hoeft te worden aangekocht. Dit zorgt ervoor dat de Index stijgt.

Er is nog een ander onderdeel dat meespeelt. De prijzen van rundvee dalen namelijk. Hierdoor is er nauwelijks handel, wat mogelijk ook zijn weerslag heeft op de Countus Melkvee Index.

Prognose laat daling zien
Door het ruime aanbod is te verwachten dat de melkprijs de komende maanden zal dalen. Dit heeft ook gevolgen voor de Countus Melkvee Index. In de prognose is te zien dat er vanaf nu een daling zal worden ingezet. De stijging was de afgelopen 4 maanden al minimaal, ten opzichte van de voorgaande maanden, maar deze zal nu daadwerkelijk keren.De Countus Melkvee Index loopt flink op in 2017.Vanaf week 36 vlakt de Countus Melkvee Index af.De verwachting is dat de Countus Melkvee Index nu een daling gaat inzetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
a v ackeren 5 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876071/countus-melkvee-index-toont-lichte-stijging][/url]
Mijnheer van Zandwijk

waar haalt u de informatie vandaan dat de vee prijzen dalen, u zegt zelf de veehouders houden het vee vast en wat gebeurt er bij weinig aanbod en de vraag blijft hetzelfde of neemt toe.
Abonnee
Bart-Jan van Zandwijk 5 Oktober 2017
Geachte meneer van Ackeren,

Bedankt voor uw opmerking. Ik heb inderdaad een verkeerde interpretatie gemaakt en dit is inmiddels aangepast.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden