Melkprijs moet hoger

NMV legt FrieslandCampina vuur aan de schenen

13 Oktober 2017 - Wouter Baan - 6 reacties

De NMV (Nederlandse Melkveehouders Vakbond) wil dat de melkprijs van FrieslandCampina flink omhoog gaat. De vakbond verwacht een ferme tegenprestatie, nu melkveehouders keer op keer worden gedwongen om verplicht te verduurzamen.

In het nieuwe regeerakkoord staat dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat toezien of boeren een hogere prijs ontvangen, wanneer zij tegen bovenwettelijke eisen produceren. Dit is dan bijvoorbeeld op gebied van dierwelzijn of duurzaamheid. FrieslandCampina legt leveranciers steeds meer verplichtingen op die niet verplicht zijn volgens de wet. Bijvoorbeeld met het uitroken van de grupstal. Daarom verwacht de NMV dat de zuivelaar dit beleid compenseert met een hogere melkprijs.

FrieslandCampina kijkt niet naar het boerenbelang 

Onverteerbare voorschriften
De voorschriften die FrieslandCampina oplegt, hebben volgens de vakbond niets met de melkkwaliteit van doen. De vakbond noemt de maatregelen zelfs onverteerbaar, omdat melkveehouders al veel onzekerheid hebben door de naderende fosfaatrechten. Ook de slechte melkprijs in 2016 zit nog vers in het geheugen.

De vakbond verbaast zich over het feit waarom FrieslandCampina de grupstal in de ban doet. Dit stalsysteem heeft tal van positieve aspecten, zoals een relatief lage ammoniakemissie. Daarbij brengt het weinig klauwproblemen en uitval met zich mee. Ook is de grupstal ideaal bij weidegang. Volgens NMV-voorzitter, Harm Wiegersma, is het niet reëel om grupstallen de deur te wijzen. "Het probleem, dat FrieslandCampina meent te zien, lost zich in de toekomst vanzelf op."

Behoud van gezinsbedrijf
De NMV is bang dat het beleid van FrieslandCampina voor ‘eenheidsworst’ zorgt in de melkveehouderij. Ook de voortgang van het gezinsbedrijf staat hiermee op de tocht. Volgens de NMV beschikken juist veel kleinere gezinsbedrijven over een grupstal. Wiegersma schat in dat er in Nederland nog circa 1.100 grupstallen zijn. Volgens De NMV-voorzitter is diversiteit beter voor melkveehouderij. "Wat zijn de gevolgen als de eenheidsworst zich in de verkeerde richting beweegt?"

Volgens Wiegersma kijkt FrieslandCampina te veel naar de maatschappij en te weinig naar de belangen in de melkveehouderij. "Juist een coöperatie als FrieslandCampina moet haar leden koesteren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Rinz 13 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
NMV legt FrieslandCampina vuur aan de schenen
NVM of NMV?
peter 13 Oktober 2017
Als maar meer regels en elkaar controleren, spel regels tussen tijds aanpassen en nog eens controleren. En dan raar kijken als er HAAT ontstaat en mensen beginnen te SCHIETEN!!!! en zich dan afvragen waarom doet zo iemand dat????
Dirk 13 Oktober 2017
Precies Peter, als je mensen maar lang genoeg tergt, het bloed onder de nagels uithaalt, dan worden grenzen verlegd en komen mensen tot daden die een normaal mens niet mogelijk acht.
Berend 13 Oktober 2017
Volgens het jaarverslag van CRV deze week in Veeteelt is de gemiddelde leeftijd
en levensproduktie van de afgevoerde koeien het hoogst op de kleinere
grupstalbedrijven...
Ton Westgeest 13 Oktober 2017
Ja Peter, dat bedoel ik, dat noemen ze verduurzamen!!!!!
De dombo's krijgen nog steeds niet door dat zij aan de top het negativisme in de sector zelf aanwakkeren. De motivatie gaat eruit en de achterban gaat op den duur muiten... niet openlijk, want dan mogen ze niet meer leveren. Levensgevaarlijke zaak, de zuivel is juist gebaat bij eendracht. Bij de melkfabriek schijnen ze nog steeds te denken "verdeel en heers",maar dat werkt echt niet.
Gradje 16 Oktober 2017
Friesland Campina moet minstens 2 cent boven op de basis prijs betalen als
basis prijs . Dit ter compensatie van de meer kosten en meer werk.
En als de top fatsoen heeft gaan ze zich zelf ook duurzaam belonen .
D .W Z. max 8X het loon van de laags betaalde . Meer presteren ze niet volgs de wetenschap
Jan 16 Oktober 2017
Heeft de Wiegersma onder een steen gelegen de afgelopen jaren? Hopelijk is hij geen lid van FC. Dit soort mensen zitten we niet op te wachten. Tip: A-ware heeft nog graag nieuwe leveranciers, en neem je vriendje Gommer ook mee!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden