Countus Melkvee Index

Countus Melkvee Index toont fikse daling

8 November 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 2 reacties

De Countus Melkvee Index laat, sinds lange tijd, een fikse daling zien. Deze dalende trend loopt niet in de pas met de huidige ontwikkelingen van de melkprijs.

De Melkvee Index is in samenwerking met DCA gemaakt. Voor een lange tijd bleef de Countus Melkvee Index vooral stijgen, maar het tij is nu gekeerd en de daling is ingezet. Daarmee komt de Index uit op 156.2 punten, een daling van 36.1 punten.

156.2

punten

is de stand van de Countus Melkvee Index

Lagere boter- en melkpoederprijzen
De voornaamste oorzaak van de daling zijn de lagere boter- en melkpoederprijzen. De prijzen van deze 2 fabricaten daalden, ten opzichte van de maand september, met respectievelijk 5,5% en 6,7%. De grondstofwaarde van melk is hierdoor onder de grens van €40 per 100 kilo gedoken. Het resulteert in een daling van de Index.

Liquiditeitsplanning: juist in goede tijden
Een dalend rendement wordt doorgaans veroorzaakt door een dalende melkprijs. Die daling in de melkprijs zien we op dit moment nog niet. Dat is vreemd, er moet dus een kanttekening worden geplaatst. De Index is namelijk gebaseerd op de boterprijs en de prijzen van magere melkpoeders. Die dalen wel al.

Echter, de melkprijs wordt niet alleen door deze waarden bepaald. De melk is vaak al ruim van tevoren door de verwerkende bedrijven ingekocht. Hiermee bedoelen we al ruim voordat de boter- en melkpoederprijzen een dalende trend lieten zien.

De wereldmarkt ondersteunt op termijn geen hogere boterprijs 

Met 156.2 punten scoort de Index nog altijd ver boven het 10-jarig gemiddeld. Een goede liquiditeitsplanning is juist nu van belang, mede met het oog op de invoering van fosfaatrechten en de belastingdruk door de winststijging.

Prognose geeft een verdere daling
De prognose laat een verdere daling zien. Die wordt vooral gebaseerd op de termijnmarkt voor boter. De Global Dairy Trade (GDT) van 7 november heeft een verdere daling van de boterprijs laten zien. Dit geeft aan dat de wereldmarkt op de langere termijn geen hogere boterprijs meer gaat ondersteunen.

Ondanks dat de waarde van melk op papier onder de €40 komt, blijven de uitbetalingsprijzen hoog. Het ziet er nog steeds naar uit dat de melkprijs tot en met januari geen stap terug zal doen.De Countus Melkvee Index laat een harde daling zien.

Over de afgelopen weken is de Index met zo'n 30 punten gezakt.De prognose is niet positief. Een verdere daling zal onvermijdelijk zijn.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
andre vw 9 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876480/countus-melkvee-index-toont-fikse-daling][/url]
Met deze informatie kunnen de inkopers van de Retail lekker achter over gaan leunen in hun stoel .
We maken ze veel te wijs.
mdb 9 November 2017
Zijn we heel goed in; eigen glazen ingooien.
Althans dat doet de media wel voor ons.
Denktank 9 November 2017
Een boekhouder die de toekomst gaat voorspellen...de omgekeerde wereld!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden