Druk op omzet neemt toe

Fonterra toont vertrouwen in melkprijs

9 November 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De Global Dairy Trade (GDT) zette de prijs van volle melkpoeder (WMP) onder de grens van $3.000 per ton. Een magische grens voor de melkprijs. Het houdt in dat de druk toeneemt en een prijsverlaging in zicht komt.

Mede-auteur is Herma van den Pol.

De GDT van dinsdag 7 november werd scherp in de gaten gehouden door de Nieuw-Zeelandse zuivelsector. Uitgerekend deze veiling bepaalt namelijk de trend voor de melkprijs. Gemiddeld daalden de prijzen met 3,5% en daarmee komen de prognoses voor de melkprijs in gevaar. Fonterra blijft echter het vertrouwen in de markt houden en heeft aangegeven de melkprijs niet aan te passen.

Kleine achterstand in productie
De natte lente in Nieuw-Zeeland zorgt nog steeds voor een lagere grasproductie en remt hiermee de melkproductie. In het algemeen levert de maand november geen bijzonderheden op. Wel is de inzet van palmpitschilfers opnieuw gestegen. Dit ter compensatie van de mindere kwaliteit gras. Dit terwijl de sector juist een ontmoedigingsbeleid voert voor dit bewuste product.

Aandelen A2-melk in waarde gedaald

Hype rond A2-melk
Een andere ontwikkeling is de hype rond A2-melk. Onderzoek moet meer positieve resultaten zichtbaar maken bij het gebruik van dit product. Sommige boeren veranderen hun fokprogramma om verschil te maken met hun product.

Het kon niet voorkomen dat diverse partijen de aandelen in de bedrijven voor A2-melk van de hand deden en daarmee de waarde verminderden. Vraag is nu of de hype over een hoogtepunt heen is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden