Inside: Zuivelmarkt

Bijzondere markt wreekt zich in kaasprijs

9 November 2017 - Herma van den Pol

De boterprijzen trekken onder invloed van de naderende feestdagen weer aan, maar gaat dit ook op voor de kaasprijs? Het heeft grote gevolgen voor de zuivelverwerkers en voor de start van 2018. Welke opmerkelijke trend laat de zuivelmarkt nog meer zien?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer in de Europese Unie (EU) beweegt zich (seizoensgebonden) rond het laagste punt. Als je daar de aankomende feestdagen bij optelt, is het helder waarom de prijzen in de aanloop naar het einde van het jaar stijgen. Die stijging wordt dubbel en dwars waargemaakt in de roomprijs, waar een stijging zichtbaar is van €5,93 per kilo naar €6,30 per kilo. De boterprijs wordt geraamd op €5.100 per ton en de trend is stijgend.

3,30

euro

per kilo is de onderkant van de Duitse kaasprijs

Gouda in mineur
Room en boter doen wat ze horen te doen, maar dit gaat niet op voor kaas. Op de Duitse beurs daalde de prijs naar €3,30 tot €3,40 per kilo. De voorraad wordt wel als normaal omschreven. Uit navraag bij spelers op de markt blijkt dat die voorraad niet normaal is voor de tijd van het jaar. In de zomer zijn de kaasvoorraden opgebouwd en die moeten nu een weg vinden op de markt.

Dit is waarschijnlijk ook de reden voor het negatieve sentiment en de dalende prijzen. Zo schrijven Gouda en Edam-folie een prijs van €2,50 tot €2,60 per kilo. De broden liggen aan de onderkant van de prijsrange, de Antjes aan de bovenkant. Een bodem is er echter nog niet, want ook tegen lagere prijzen zijn kazen van de hand gedaan. Waar de bodem dan komt te liggen, is lastig te zeggen. Ondertussen vinden er ook al zaken plaats voor het eerste kwartaal van 2018.

Gat tussen melkprijs en spotmelk groeit
Een zwakke kaasmarkt ondermijnt de plus die de aantrekkende boterprijzen juist opleveren. Hierdoor kan het niet anders dan dat verwerkers geld verliezen. Dit omdat melkveehouders nog steeds een goede melkprijs krijgen. Snelle verlagingen zijn hierbij onwaarschijnlijk, omdat verwerkers naar elkaar kijken en zij de leden tevreden willen houden.

Ondertussen zakt de prijs voor Nederlandse spotmelk naar €30 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd). Het is een gevolg van onderhoud bij de verwerkers en storingen bij een aantal partijen. In Duitsland spelen de problemen iets minder. In het noorden blijft de prijs staan op €34 per 100 kilo (bij 3,7% vet geleverd), tegen €35 per 100 kilo in het zuiden van het land.

Prognose
De komende weken komt er langzaamaan weer meer melk. In Nederland lijden de veehouders wel degelijk pijn, nadat zij de lichte toets en daarmee de ontheffing van het fosfaatreductieplan zijn kwijtgeraakt. Hoe dit zich gaat vertalen in de totale melkplas is giswerk. 

DMK beloofde de melkprijs tot het einde van het jaar stabiel te houden. Ook wisten de Duitsers de zogenaamde witte linie voor 6 maande veilig te stellen, en de room blijft tot januari staan. Het levert voorlopig een stabiele prognose van de melkprijs op. 
De spotmelk in verhouding tot de melkaanvoer in Nederland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden