Inside: Zuivelmarkt

Handel in fosfaatrechten trekt weer aan

29 November 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

Na een paar weken van prijsdalingen, is er sprake van een trendbreuk in de fosfaatrechtenhandel. Door diverse ontwikkelingen trekt de vraag weer wat aan, maar tegelijkertijd hinkt de markt wel op 2 gedachten. Wat doet dit met de prijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Commissionairs in fosfaatrechten melden interessante marktontwikkelingen. Enerzijds zorgt de brief, die minister Schouten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, voor opluchting. Wel is er nog steeds onduidelijkheid over hoe de invulling precies gaat verlopen. Anderzijds is daar de mogelijke ‘standstill’ bij FrieslandCampina. Dit wakkert hier en daar weer onzekerheid aan.

Flauwe tot levendige handel
Afhankelijk per regio wordt de handel omschreven van flauw tot levendig. Wel wordt er gesproken over een aantrekkende handel, ten opzichte van vorige week. Weliswaar betekent niet elk telefoontje daadwerkelijke handel, maar het merendeel bevestigt zaken gedaan te hebben. Incidenteel realiseren melkveehouders zich nu pas dat de stijgende melkgift per koe, sinds de peildatum, om extra fosfaatrechten vraagt. Het gros schijnt echter een redelijk goed beeld te hebben over hoeveel extra kilo fosfaat aangekocht moet worden.

Melkveehouders wikken en wegen

Commissionairs melden dat melkveehouders kiezen voor spreiding om benodigde fosfaatruimte te realiseren. Dit houdt in: extra fosfaatrechten, minder jongvee houden en koeien naar het slachthuis brengen. Dit laatste geniet wel minder de voorkeur, gezien de actuele melkprijzen. Spreiding wordt ook aangebracht in het aankoopmoment. 

Naarmate de week vordert, worden knopen doorgehakt, zo melden handelaren op basis van transacties die worden gedaan. Het zwaartepunt van de transacties wordt gedaan voor 200 tot 600 kilo fosfaat. De volumes daarboven zijn meestal op 1 hand te tellen. Er zijn ook melkveehouders per se willen afwachten tot 1 januari.

Aanbod in Zuid-Nederland
Diverse partijen zeggen dat het aanbod vooral in Zuid-Nederland te vinden is. De opties op fosfaatrechten worden veelal verhandeld van de intensieve gebieden naar de minder intensieve regio’s (Noordoost-Nederland). Ook wordt vernomen dat de banken bereidwilliger worden in het financieren van fosfaatrechten. De inschatting van commissionairs is wel dat het gros van de handel gefinancierd wordt uit eigen middelen.

Per saldo is er sprake van aantrekkende handel, maar tegelijkertijd zijn en blijven het dagkoersen. Voor nu is verkopen onder de €200 sowieso geen optie. In week 48 worden de opties op fosfaatrechten gemiddeld verhandeld voor €202 per fosfaatrecht. Dit is een stijging van €1,25 ten opzichte van vorige week.De prijs van verhandelde opties in fosfaatrechten trekt weer wat aan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden