Inside: Zuivelmarkt

Melkprijs Cono zijwaarts op hoog niveau

6 December 2017 - Herma van den Pol

Over de maand november slaagt Cono erin om de melkprijs in de benen te houden. Goed nieuws voor de melkveehouders, welke al voor de derde maand op rij kunnen profiteren van een relatief goede melkprijs. Waar komt de prijs op uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cono handhaaft de vetprijs over november op €3,55 per kilo, tegen €7,54 voor eiwit. Tevens is november een maand met een toeslag. Vooral de eiwitprijs van Cono blinkt uit en ligt boven het niveau van de andere verwerkers. 

Gemiddelde melkprijs
De vet- en eiwitprijzen leveren voor november een melkprijs op van €41,14 per 100 kilo (bij 4,41% vet, 3,47% eiwit en een jaarleverantie van 600.000 kilo). Aangezien Cono geen kwantumtoeslag toepast, leveren de extra liters alleen meer melkgeld op door de vaste kosten over meer liters melk te spreiden. 

41,14

euro

per 100 kilo

De stabiele, hoge prijs voor november levert een voortschrijdend gemiddelde op van €37,87 per 100 kilo. Dat is een plus van 26,5% ten opzichte van 1 jaar eerder. Teruggerekend naar een melkproductie van 600.000 kilo gaat het tot en met november om een winst van €4,37 miljoen.

Andere premies
De melkprijs wordt berekend zonder de premies voor bijzondere melkstromen, maar inclusief de verplichte heffingen en toeslagen. Bij Cono Kaasmakers kunnen de melkveehouders een premie van €2 verdienen voor weidegang.

Ook kan er, door mee te doen aan Caring Dairy, een bonus van €0,75 behaald worden. De financiering aan ZuivelNL bedraagt €0,23 per 100 kilo. Daarnaast kan er worden meegedaan aan een pilot GMO-vrije melk. Dit levert een bonus op van €1 per 100 kilo.

Geen actieve ledenwerving
Ook bij Cono merken ze dat melkveehouders op zoek zijn naar nieuwe afnemers. Het gaat om veehouders in Noord-Holland, waaronder veehouders die leveren aan FrieslandCampina, Bel Leerdammer en DOC Kaas/DMK. Mark Paauw, manager verenigingszaken en transport bij Cono, laat weten dat de zuivelaar niet actief zoekt naar leden en al de beschikking heeft over een wachtlijst.

"Cono krijgt er dit jaar 10 tot 11 nieuwe leden bij. Die beginnen van januari tot en met maart met leveren. Het gaat in totaal om ongeveer 10 miljoen kilo melk en om een defensief beleid. Zo zijn er veehouders aan het omschakelen naar biologisch en verliezen we die melk. Ook speelt de invoer van fosfaatrechten mee. Slechts een klein beetje wordt ingezet voor groei", aldus Paauw.

Bekijk de melkprijsvergelijkingDe melkprijs van Cono verschuift zijwaarts.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden