Inside: Zuivelmarkt

Waarom Fonterra melkers miljoenen kost

12 December 2017 - Herma van den Pol

Fonterra verlaagde de prognose voor de melkprijs van 6,75 Nieuw-Zeelandse dollar naar 6,40 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo Milk Solid (MS). Daarmee houdt de melkprijs stand boven de grens van 6 Nieuw-Zeelandse dollar, wat neerkomt op €25 per 100 kilo (bij 4% vet en 3,3% eiwit). Toch kost het de melkveehouderij miljoenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds het begin van het nieuwe seizoen laat de prijs van volle melkpoeder (WMP) op de Global Dairy Trade (GDT) een dalende trend zien. Noteerde melkpoeder op 1 augustus nog $3.155 per ton, op 5 december is daar nog $2.830 per ton van over. Een daling van iets meer dan 10%. Volle melkpoeder wordt gezien als de trendzetter van de wereldmarkt.

27,55

euro

basis voor melkprijs Fonterra 

Prognose verlaagd
De eerste veiling van december leverde een kleine plus op. Toch staat er, door de extra liters melk in de Europese Unie (EU), nog steeds druk op de prijs van volle melkpoeder. Als gevolg van de geschetste ontwikkelingen kon Fonterra niet anders dan de prognose voor de melkprijs verlagen van 6,75 Nieuw-Zeelandse dollar (€29,05 per 100 kilo) naar 6,40 Nieuw-Zeelandse dollar (€27,55 per 100 kilo). Een verlaging van 0,35 Nieuw-Zeelandse dollar oftewel 5%. Voor melkveehouders een harde klap, zo blijkt uit de reacties op de verlaging.

De verlaging is nog niet direct voelbaar. Dit omdat Fonterra kan terugvallen op een goede financiële positie, maar ook dankzij contracten die tot nog toe gesloten zijn en een goede prijs waarborgen. Deze 2 ontwikkelingen tezamen en het vertrouwen in de vraag heeft eraan bijgedragen dat tot en met maart het voorschot met 0,10 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo MS kon worden verhoogd. "Melkveehouders krijgen daardoor net zoveel voorschot en misschien nog wel meer, dan wanneer de prognose voor de melkprijs was blijven staan op 6,75 Nieuw-Zeelandse dollar", aldus Fonterra-voorzitter John Wilson.

Minder melkgeld van juni tot oktober
De mededeling dat Fonterra het voorschot via een omweg verhoogt, maakt dat melkveehouders de verlaging pas van juni tot en met oktober 2018 gaan voelen. Niet alleen betaalt de zuivelaar minder voor de melk, de coöperatie rekent er ook op 1% minder melk te collecteren. Het levert een melkaanvoer op van 1,52 miljard kilo MS; met een waarde van 9,76 miljard Nieuw-Zeelandse dollar. Hiervoor is uitgegaan van de basismelkprijs. 

Mislopen van miljoenen

Nog steeds een riant bedrag, maar wel 0,35 miljard Nieuw-Zeelandse dollar minder dan met een melkprijs van 6,75 Nieuw-Zeelandse dollar. Uit een reactie vanuit de melkveehouderij blijkt dat het niet zozeer de prijsverlaging, en daarmee het mislopen van miljoenen dollars is, dat de melkveehouders pijn doet. Het pijnpunt is dat de sector nog aan het herstellen is van minder opbrengst in 2013 door minder geproduceerde liters en een lage melkprijs in 2015.

Test voor de melkveehouderij
De prijsverlaging is een test van de melkveehouderij. De uitdaging is het aflossen van eerder gemaakte schulden en de vraag hoe goed dat dit seizoen nog gaat lukken. Een ander punt van aandacht zijn de extra liters melk in de EU, die de melkprijs verder kunnen drukken.

1 Nieuw-Zeelandse dollar = €0,5897Lagere prijs volle melkpoeder drukt melkprijs Fonterra.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden