Inside: Zuivelmarkt

Verwerking DMK blijkt kans voor Arla

20 December 2017 - Herma van den Pol

Net voor de jaarwisseling is er toch nog een oplossing gekomen voor het probleem wat dreigde te ontstaan voor de DMK Groep. Namelijk onderbenutting van de verwerking als gevolg van leden-melkveehouders die de overstap maakten naar andere verwerkers. Arla schiet te hulp en verhoogt daarmee direct de aanvoer van een kostbaar bijproduct.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Woensdag 20 december maakten DMK en Arla bekend een overeenkomst getekend te hebben voor de productie van mozzarella. Op het eerste gezicht een verstandige zet. Dit omdat er met de productie van witte kaas ook weer wei beschikbaar komt en daar is vraag naar. Ook de markt voor mozzarella biedt kansen, ondanks dat ook die prijzen in de wintermaanden onder druk zijn komen te staan.

350

miljoen 

kilo melk van Arla beschikbaar

Overeenkomst meer dan het lijkt
De argumenten voor de samenwerking zijn goed, maar er is meer. Zo blijkt de samenwerking verder te gaan dan DMK die kaas gaat produceren voor Arla. De Scandinavische coöperatie gaat namelijk zelf de melk leveren die verwerkt wordt tot kaas. Het gaat om 300 tot 350 miljoen kilo per jaar. In ruil daarvoor wordt de fabriek in Nordhackstedt verbouwd, zodat de productiecapaciteit van 70.000 ton ten goede komt aan de productie van de mozzarella.

Van de kaasproductie is 35.000 ton bestemd voor Arla. Tevens gaat de coöperatie DMK betalen om de kaas te maken. Dit is een opmerkelijke zet en heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat leden-melkveehouders afzwaaiden bij DMK of dit dreigden te doen.

Groot volume aan melk weg
Wat speelt er? Over 2017 zag DMK al 500 miljoen kilo melk verdwijnen naar andere verwerkers. Melkveehouders waren ontevreden over de melkprijs en stapten over. Er bestaat een grote kans dat vanaf 1 januari het volume wat weggaat, is opgelopen naar 1,2 miljard kilo. Aan het begin van het vierde kwartaal sprak DMK de hoop uit dat melkveehouders terugkomen op hun beslissing. Het was de belangrijkste reden om de melkprijs zolang mogelijk hoog te houden.

Hoewel DMK de grootste aanbieder is van gentechvrije melk in de Europese Unie (1,8 miljard kilo), ze met milkmaster een dierwelzijn- en duurzaamheidprogramma introduceerden en een lucratieve samenwerking hebben met Arla in ArNoCo, betekent het verlies een zware klap. Nu kan Arla het verdwenen volume niet invullen, maar kan de zuivelaar wel gezien worden als een redder. 

Minder melk een zware klap

Door 300 tot 350 miljoen kilo melk op jaarbasis naar de fabriek in Nordhackstedt te verplaatsen, vult Arla iets van het gat op wat de leden creëerden. Goed nieuws voor DMK die op nog 15 plaatsen in Duitsland ervoor moet gaan zorgen dat de fabrieken winstgevend blijven. Een bijkomend voordeel is dat de weiproductie in stand blijft, wat weer ten goede komt aan de fabriek die wei verwerkt in Nordhackstedt en onderdeel is van de samenwerking Arla en DMK onder de naam ArNoCo.

DMK weer waterproof maken
DMK noemt het een hervorming die ervoor zorgt dat de verwerking weer efficiënter gaat plaatsvinden en DMK waterproof maakt. Arla ziet in de mozzarella en de wei vooral een kans om meer waarde aan de melk van leden-melkveehouders toe te voegen.

Arla schat in dat de omvang van de markt voor mozzarella binnen de grenzen van de Europese Unie gaat groeien van 600.000 ton in 2017 naar 720.000 ton in 2022. Peder Tuborgh, CEO van Arla, geeft aan dat Arla in de markt voor mozzarella een van de belangrijkste spelers is. "Via de overeenkomst met Arla hopen we die positie verder uit te bouwen."

De gemaakte overeenkomst is goed nieuws voor Arla, maar nog beter nieuws voor DMK en indirect de melkveehouders die leveren aan DOC Kaas. Het geeft DMK de kans om de winstgevendheid te verbeteren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden