De noordoostkust van de Verenigde Staten (VS) kreeg de afgelopen periode te maken met een extreem koude wind en temperaturen die een aanval doen op de laagterecords. Het blijft niet zonder gevolgen. Ook melkveehouders merken dat de lage temperaturen effect hebben op het boerenerf.
Het middenwesten en noordoosten van de VS blijft geplaagd worden door periodes met een extreem koude wind. De winter is daarmee in volle gang en dat heeft gevolgen voor de export van sojameel. Het winterweer heeft de logistiek geen goed gedaan, waardoor Brazilië weer meer in trek komt en de prijzen daar oplopen.
Energie voor andere zaken
Ook voor de productie van melk kan het weer gevolgen hebben. Wanneer het te koud wordt, gaat de koe zijn energie gebruiken om zich warm te houden. Dit gaat ten koste van de melkproductie. "In de regio van New Mexico tot en met New York hebben de koeien en hun eigenaren te maken met barre omstandigheden. Het gaat waarschijnlijk gevolgen hebben voor de productie per koe, wat resulteert in minder surplus liters. In vergelijking tot vorig jaar gaan ze in elk geval lager uitpakken", aldus de Raad van melkproducenten.
Forse min op dagmarkt
Het tijdstip waarop dit gebeurt, komt de zuivelsector goed uit. Dit omdat de melk op de dagmarkt weggaat tegen een forse min, in vergelijking tot de zogenaamde Class III. Het is zoeken naar verwerking. Hierin blijken vooral de kaasmakers in het middenwesten soelaas te bieden.
Dit duidt meteen dat er veel liters melk naar de kaasproductie toegaan. Over november steeg de kaasproductie opnieuw, om een plus te behalen van 2,8% ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast liet ook de export over november een plus zien van 17,2%.
Of de Amerikanen de exportvolumes kunnen handhaven, is nog twijfelachtig. Dit omdat prijsverlagingen in de Europese Unie (EU) de regio concurrerend maakt. Echter, de VS is geholpen door het feit dat de dollar in waarde is gedaald.
Markt blijft moeizaam
De invloeden van het weer zijn onvoldoende om de markt weer gezond te maken, tenzij het extreme weer lang gaat aanhouden. "Het huidige prijsniveau maakt dat melkveehouders verliezen opschrijven. Het verkopen van vee en slachtingen gaat waarschijnlijk in de loop van 2018 toenemen. Het legt de basis voor herstel."
Als steuntje in de rug wordt gewezen op de binnenlandse economie, maar ook naar andere economieën die groeien. Het grote verschil met 2009. Daarmee kent de vraag een sterke bodem en dit geeft steun aan de melkprijs. Dus al gaat de melkprijs dalen, de dramatisch lage prijzen van 2009 liggen niet in de lijn der verwachtingen. Verschil tussen de Europese en Amerikaanse melkprijs groeit weer.