DMK halveert opzegtermijn

Duitse melkveehouder kan weer overstappen

9 Januari 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

De Duitse karteldienst stopt met procederen tegen DMK, nu de zuivelverwerker de leveringsvoorwaarden heeft aangepast. Volgens Andreas Mundt, voorzitter van de Karteldienst, is het voor Duitse melkveehouders veel gemakkelijker geworden om van verwerker te wisselen. 

De toezichthouder in Duitsland publiceerde in maart 2017 een onderzoek over de leveringsverplichting tussen melkveehouders en zuivelaars. In totaal werden de leveringscontracten bij 89 verschillende zuivelfabrikanten onderzocht. Conclusie: de langlopende contracten tussen producent en afnemer zou de onderlinge concurrentie tussen zuivelaars blokkeren.

Meer concurrentie tussen zuivelaars 

Meer overstappers
Sinds de uitkomst van het onderzoek, is de vooruitgang in gang gezet. Zo heeft DMK (de grootste verwerker in Duitsland) de opzegtermijn van 24 maanden gehalveerd tot 12 maanden. In de gehele sector wordt gepraat over aangepaste leveringsvoorwaarden. Volgens de karteldienst is dit een belangrijke stap in de richting van onderlinge concurrentie tussen zuivelaars.

In de afgelopen maanden zijn beduidend meer melkveehouders overgestapt naar een andere verwerker. DMK verliest in de komende maanden zodoende meer dan 20% van de melkaanvoer. Tussen 2013 en 2015 wisselde slechts 1% van de melkveehouders van verwerker.

Europese verordening
De veranderingen in het Duitse zuivellandschap vallen volgens de karteldienst samen met de nieuwe Europese wetgeving. Artikel 148 in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt binnenkort herzien, waardoor lidstaten meer zeggenschap hebben op (coöperatieve) leveringsafspraken tussen producent en verwerker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 9 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877160/duitse-melkveehouder-kan-weer-overstappen][/url]
Eerst werden (langdurige) kontracten tussen boeren enerzijds en afnemers/verwerkers anderzijds aanbevolen om de "zekerheid" en "macht" van de primaire producenten zogenaamd te versterken. Nu moet er weer een kortere opzegtermijn gelden van deze kontracten. Met als enige achterliggende gedachte, hoe houden we de boeren klein!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden