Handelsplatform Cowlinq

Vion gaat online runderen aankopen

10 Januari 2018 - Sjoerd Hofstee - 1 reactie

Vion heeft de software van het online handelsplatform Cowlinq overgenomen. Onder de naam Cowtrade zet het vleesconcern dit instrument vanaf komende zomer in om koeien aan te kopen.

Vion bevestigt dat het vleesconcern de module van Cowlinq overneemt en op het moment bezig is om Cowtrade op te starten. Omdat dit nieuwe handelsplatform nog in de ontwikkelingsfase zit, wil het bedrijf er verder geen mededelingen over doen.

Een alternatief voor de traditionele veehandel

Stilte rondom Cowlinq 
Cowlinq ging in mei 2015 officieel van start, toen als alternatief voor de traditionele veehandel. Tegen 2% bemiddelingskosten en respectievelijk €7,50 en €25 transportkosten per kalf en koe werd de verkoop, het transport, de VKI-meldingen en het afmelden van koeien geregeld. Klanten registreerden zich, waarna de stallijst werd ingeladen. Gegevens over aan- en verkoop zoals stamboekgegevens, I&R en de gezondheidsstatus van de dieren waren direct inzichtelijk. Mede dankzij financiële steun van de NOM (de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij) zette Cowlinq de zaak professioneel op en wist het binnen 1 jaar ruim 700 veehouders aan zich te binden.

Echter, na een jaar nam de kritiek toe. Onder druk van de traditionele veehandel wilden niet alle slachterijen koeien via Cowlinq afnemen. Vion en Waddenvlees (van Henk Visser in Dokkum), die volledig samenwerken in de binnenkort te openen nieuwe slachterij in Leeuwarden, bleven wel afnemer.

Begin 2017 kwam Cowlinq opnieuw in opspraak. Dit door vermeende fouten in slachtbrieven. De kilo’s op de slachtbrieven die Cowlinq uitgaf, kwamen niet overeen met de kilo’s op slachtbrieven van Tonniës, aangaande exact dezelfde dieren. Echte opheldering is nooit gekomen over deze zaak, maar rond het handelsplatform werd het stil. De website van Cowlinq is ook niet meer in de lucht.

Minder arbeid 
Het online handelen in (slacht)vee spreekt niet alle veehouders aan, maar veel waren wel positief over de transparante en vlotte manier van werken. Bovendien scheelt het arbeid, omdat er minder handelaren nodig zijn. Hoogstwaarschijnlijk is dat ook voor Vion en Waddenvlees een belangrijke reden om het handelsplatform nieuw leven in te blazen. Vion wil in de nieuwe slachterij in Leeuwarden wekelijks 2.500 runderen slachten en kan het instrument goed gebruiken om voldoende aanbod te genereren.

Het is een logisch instrument voor zo'n groot vleesconcern

Veehandel reageert laconiek
CowTrade fungeert voor Vion als een extra instrument; naast de aanvoer via veehandelaren. Dat is ook de inschatting van Andries Kingma, veehandelaar en voorzitter van de veemarkt Leeuwarden. Kingma ziet deze stap van Vion niet als een bedreiging, maar als een logisch instrument voor zo’n groot vleesconcern.

Daarbij benadrukt Kingma dat hij de strategie van het vleesconcern niet kent en niet wil beïnvloeden. "Mijn inschatting is dat Vion (via zo’n instrument) wekelijks nooit voldoende koeien, onderverdeeld in de gewenste vleesklassen, krijgt aangevoerd. Als veehandel vrezen wij dit initiatief niet. Het is niet veel anders dan voorheen. Toen liet de coöperatieve slachterij ook eigen mensen een deel van de benodigde koeien opkopen. Nu doen ze dat binnenkort wellicht via een online platform, maar het principe is hetzelfde."

Uit het veld komen echter ook andere geluiden. Daaruit wordt duidelijk dat veel veehandelaren dubbele gevoelens hebben over de stap van Vion. Cowlinq werd als een concurrent gezien. Het feit dat zo'n grote slachterij de module nu zelf voortzet, doet het bij veel veehandelaren niet goed. Hoe het online aankopen door Vion concreet gaat werken, weten ook zij vanaf komende zomer. Vion verwacht het programma dan klaar te hebben en in te kunnen zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Pater 10 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877164/vion-gaat-online-runderen-aankopen][/url]
Als de veehandelaar concurrerend is en eerlijk zijn dan hoeven ze niets te vrezen. Er zijn handelaren die de afrekening van het slachthuis waar de hele levering op staat niet laten zien omdat dan duidelijk word hoeveel ze pakken van iedere koe de handelaar doet dat niet voor 67 euro vracht en commissie en dan zie je dat er meer afgaat .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Analyse Varkens

Grote reorganisatie bij Vion laatste kans op Duits succes

Nieuws Agribusiness

Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland

Analyse Varkens

Varkensslachters in ons land zien winst verdampen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden