De maand december levert het keerpunt in de melkaanvoer af. Dit komt naar voren uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het rijmt niet helemaal met de geluiden uit het veld, maar is ook niet geheel onverwacht wanneer de slachtcijfers erbij gehaald worden.
De maand december brengt iets minder melk dan vorig jaar. Dit terwijl geluiden uit het veld laten blijken dat er rekening werd gehouden met meer melk. De verklaring hiervoor moet worden gezocht in de verwerking. Het ziet ernaar uit dat verwerkers van melk in de feestmaand kozen voor een lagere bezetting, waardoor de markt toch te maken kreeg met minder product.
Melkaanvoer stabiel
Uit cijfers van RVO.nl blijkt dat melkveehouders over december 1,20 miljoen ton melk afleverden, een min van 0,01% ten opzichte van 2016. Dat maakt het een verwaarloosbare mutatie, maar het betekent wel dat de groei uit de Nederlandse melkplas verdwenen is.
De productie van melkvet duikt over december zelfs in het rood. Zo komt het gemiddelde vetgehalte uit op 4,51%, waar dit een jaar eerder nog 4,58% was. Doordat er extra liters melk geleverd worden, komt de vetproductie (54.289 ton) 1,5% onder het volume van vorig jaar uit.
Hoog aantal slachtingen
De lagere melkaanvoer sluit naadloos aan op de slachtcijfers. Zo laten deze over de maand december een vrij extreme opleving zien. Dit is mede het gevolg van melkveehouders die in een reactie op de verloren rechtszaak alsnog vee moesten afstoten. Zo kende de maand oktober een daling van 1,6% (ten opzichte van 2016) en schrijft de maand november een stabiel aantal op. Echter, het aantal slachtingen nam over december met 9% toe tot 59.175 stuks.
De Nederlandse melkaanvoer komt over 2017 uit op 14,30 miljoen ton melk, een min van net geen 0,2% ten opzichte van 2016. Het houdt in dat de achterstand, die halverwege het jaar ontstond, weer grotendeels weggemolken is. De melkproductie komt gemiddeld uit op 1,191 miljoen ton melk per maand. Dat is iets minder dan de 1,193 miljoen ton van 2016.
Prognose 2018
De verwachting voor 2018 is dat de melkaanvoer over het gehele jaar lager gaat uitkomen. Dit als gevolg van de invoering van het fosfaatrechtenstelsel. Er is te weinig tijd om de optimale samenstelling van de veestapel te bereiken, en zodoende de melkproductie te handhaven. Echter, er zijn te weinig rechten om de huidige veestapel in stand te houden.De gemiddelde melkproductie is in 2017 iets afgenomen.Het fosfaatreductieplan had grote gevolgen. Dit is ook terug te zien in het aantal slachtingen.