Inside: Zuivelmarkt

Hogere zuivelprijzen zijn een positieve verrassing

17 Januari 2018 - Herma van den Pol

Onverwachts eindigde de internationale zuivelveiling Global Dairy Trade (GDT) dik in het groen. Een positieve wending op een markt waar het sentiment verder niet heel goed is. Wat speelt er in de markt en wat betekent het voor de Nederlandse melkprijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuw-Zeelandse melkveehouders worstelen met de droge omstandigheden. De laatste dagen valt er weer meer neerslag, maar het is nog onduidelijk of dit voldoende is om een einde aan de droogte te maken. Als gevolg van de droge omstandigheden zag Fonterra de melkvolumes in de loop van december teruglopen.

8

procent

minder volume op veiling

Lager aanbod op veiling
De lagere volumes zijn waarschijnlijk de belangrijkste aanjager van de prijs op de GDT. Er werden dan ook minder volumes aangeboden om te veilen. Zo daalde het verkochte volume naar 23.319 ton, een daling van ruim 8% ten opzichte van de voorgaande veiling en het kleinste volume sinds juli 2017. Juli is traditioneel gezien een periode met minder aanbod, omdat de koeien dan droog staan. Voorafgaande aan de veiling werd het aanbod van boter, magere melkpoeder en volle melkpoeder voor de komende 12 maanden verlaagd.

Ondanks het mindere aanbod was de markt er niet van overtuigd dat de prijzen ruimte zouden krijgen om toe te nemen. Nieuw-Zeeland bewijst evenwel nog steeds een belangrijke rol te spelen. De prijs stijgt gemiddeld met 4,9% naar $3.310 per ton. De prijs van volle melkpoeder stijgt zelfs nog feller en komt met een plus van 5,1% uit op $3.010 per ton. Levering maart kent de grootste stijging in prijs. Daarna kan China voor een gunstig tarief zuivel invoeren.

Extra liters melk niet te negeren
Het is goed nieuws in een markt waarin het sentiment vrij negatief is. Vooral door het zicht op extra liters melk vanuit andere belangrijke exporterende regio's. Toch kan het effect van de verwachting dat er extra liters melk komen, niet genegeerd worden. Wordt er bijvoorbeeld een vergelijking gemaakt met de tweede helft van 2016, dan valt het herstel toch tegen. 

Een tweede signaal komt vanuit magere melkpoeder. In de laatste 3 opeenvolgende veilingen wordt het gat tussen de Europese en de Nieuw-Zeelandse prijs groter. Zo noteert Arla EU op de laatste veiling voor levering maart 2018 $1.650 per ton. Fonterra komt echter uit op $1.795 per ton. Het houdt in dat het procentuele verschil toegenomen is tot 8%. Het Nieuw-Zeelandse product kan dankzij de ligging en kwaliteit rekenen op de voorkeur van China, maar blijft dat bij elke prijs zo?

Keerpunt in de markt
Zijn de hogere prijzen het keerpunt in de markt? Het is in ieder geval een opsteker voor het sentiment, een steeds belangrijkere factor in de prijszetting van zuivel. Het gat tussen de prijs van Arla en Fonterra geeft aan dat de druk uit de Europese Unie toeneemt.

Tegelijkertijd tekende Arla sinds december ook een plus op van net geen 6,5%. Daarbovenop is volle melkpoeder uit Nieuw-Zeeland weer duurder dan het Europese product. Iets wat, wanneer de stijgende trend doorzet, de andere prijzen mee kan trekken. Het is nog geen gelopen race, maar wel een die een wat positievere wending genomen heeft.

1$ = € 0,8175         Stijging in prijs volle melkpoeder houdt aan. Prijsherstel minder fel dan in het verleden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden