Inside: Voermarkt

Voer bepalend voor productie extra liters melk

23 Januari 2018 - Herma van den Pol

Op meerdere plaatsen blijkt de voervoorraad te bepalen hoe snel melkveehouders reageren op de fosfaatrechtenbeschikking. Wanneer er voldoende voer is om de extra liters melk te leveren, dan gebeurt dit ook. Ondertussen blijkt ook de voerplanning voor seizoen 2018 een lastig dilemma.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkveehouders zijn iets afwachtender geworden. Dit is richting het einde van januari vooralsnog het enige effect dat de fosfaatrechtenbeschikking heeft gehad op de voerhandel. De fosfaatproductie moet over 2018 nog met gemiddeld 7% terug. Dat percentage kan alleen behaald worden door de veestapel in te krimpen.

Gedwongen vraag
Dit werkt door in de handel van snijmaïs. Hoewel daar langzaamaan ook iets meer gedwongen vraag komt, bijvoorbeeld door een sleufsilo die leeg begint te raken, is de vraag veel rustiger dan een jaar eerder. De prijs wordt neergezet op €56 per ton franco boerderij. Een hoge kwaliteit kan daarnaast een premie opleveren.

Grote voorraden op de kuilplaat

De rust in de handel van snijmaïs wordt niet alleen ingegeven door de onzekerheid rondom het fosfaat, maar ook door de voorraden op de kuilplaat. Dit blijkt ook uit de bestellingen van maïszaad, die blijven namelijk achter op andere jaren. Jos Groot Koerkamp (Limagrain) schat in dat het maïsareaal stabiel blijft, maar hij sluit een daling niet uit. "De ruwvoerpositie is hoog."

Door de grote opbrengsten uit de oogst van 2017 ligt de focus op het benutten van het eigen voer. Het betekent een stevige vraag naar structuurproducten om de snelle kuil te compenseren. Zo noteert tarwestro een stevige onderkant van €135 per ton franco boerderij (voor ongesneden product). Gerst noteert een gelijke prijs. Door de hogere prijzen komt er ook weer meer aanbod bij de akkerbouwers vrij.

Koolzaadstro wordt nog meer gezocht dan tarwestro. Het product is schaars en als gevolg daarvan duur, mar dat houdt de vraag niet tegen. Koolzaadstro noteert gemiddeld €175 per ton franco boerderij.

Tegenstellingen in hooi
De hooimarkt blijft een markt van tegenstellingen. Zo loopt Engels Raaigras beter dan vorig jaar, maar is de handel (€135 per ton franco boerderij) nog niet wild. Het schaarse Roodzwenk komt terecht op €160 per ton franco boerderij, daar waar Rietzwenk €10 goedkoper is.

Weidehooi blijft een lastig product. Waar de een aangeeft dat veehouders genoeg voorraad hebben, spreekt een ander van een levendige vraag. De prijs noteert gemiddeld €175 per ton, maar krent ook steeds meer uitschieters naar boven.

Voeraardappelen blijven, net zoals de structuurproducten, gewild. De prijs komt uit op €25 per ton franco boerderij. Ook aardappelvezels vinden soepel hun weg. De markt voor bierbostel is rustiger, als gevolg van de stevige prijszetting. De prijs hiervoor ligt wat onder druk.

Voer optimaal benutten
Het ziet ernaar uit dat melkveehouders het voer optimaal proberen te benutten. Dit is op veel plaatsen ook bepalend in het beleid rondom het op orde brengen van de balans tussen de rechten en de veestapel. Wanneer er voldoende voer is, wordt er gekozen voor de productie van extra liters melk en anders valt de keus op het voorsorteren op de rechten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden