De overdracht van fosfaatrechten wordt soepeler. Melkveehouders die een samenwerking aangaan, kunnen de fosfaatrechten nu in meer gevallen zonder de korting van 10% overdragen.
Bij de overdracht van fosfaatrechten vindt een korting plaats van 10%. Ook bij bedrijfsoverdrachten wordt gekort op de fosfaatrechten. Er zijn echter gevallen waarbij geen korting zal plaatsvinden, bijvoorbeeld bij een overdracht voor 1 januari 2018, erfopvolging of een overdracht in de eerste, tweede of derde graad.
Regels ruimer opgevat
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) legt de overdracht in de eerste tot en met de derde graag nu ruimer uit. Het blijkt dat ook overdrachten waarbij de veehouder zelf een samenwerkingsverband aangaat, zonder korting kunnen worden overgedragen. Op deze manier kan een veehouder dus ook een samenwerkingsverband aangaan met een buurman, die geen bloed- of aanverwant is, en dan zullen de rechten zonder kortingen worden overgedragen. Echter, de overdracht naar een BV levert wel altijd een korting op van 10%. Een BV is immers geen rechtspersoon.
Bij een bedrijfsoverdracht moet ook het formulier 'bedrijfsoverdracht' worden ingevuld. Daarnaast moeten ook de brongegevens van de fosfaatrechten worden overgedragen. Hiervoor is een apart formulier beschikbaar gesteld. De gegevens betreffen de dieraantallen die op 2 juli 2015 aanwezig waren op het bedrijf. De melkveehouder kan er ook voor kiezen om de referentie naar meerdere partijen over te dragen.
Losse verkoop
De melkveehouder kan ook afstand doen van de fosfaatrechten door middel van losse verkoop. De start van de overdracht was 15 januari, vanaf dat moment was het mogelijk om de rechten officieel over te dragen. Vanaf 1 januari 2018 vindt bij iedere overdracht 10% korting plaats, middels afroming bij overdracht.
Echter, wie rechten houdt moet wel een aantal zaken in de gaten houden. Indien van toepassing moet er een aanvraag worden gedaan voor de knelgevallenregeling. Ook kunnen de fosfaatrechten worden opgehoogd door een verklaring van in- of uitscharen. Beiden moeten voor 1 april worden gemeld bij RVO.nl.
Opfok van jongvee
Waar men ook voor kiest, de beslissing moet goed worden gecontroleerd. Als het niet klopt, dan kan er nog bezwaar worden aangetekend. Dat geldt ook voor vleesveehouders. Jongvee van vleesveehouders telt namelijk ook mee voor het fosfaatrechtenstelsel.
Vanuit LTO Nederland wordt nog gekeken of dit jongvee buiten het stelsel van fosfaatrechten kan blijven; dit is dus nog onzeker. Juist daarom is het van belang om goed te controleren of alle dieren uit de beschikking vermeld staan onder de categorie 101 of 102, anders worden er geen fosfaatrechten over deze dieren toegekend.