Meldt minister Schouten

'Boeren frauderen met registratie rundvee'

23 Januari 2018 - Kimberly Bakker - 15 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft op dinsdag 23 januari in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er signalen zijn dat boeren frauderen met de registratie van rundvee. Schouten kondigt aan hard op te treden tegen de frauderende boeren. 

De melkveehouderijsector heeft het afgelopen jaar minder fosfaat uit dierlijke mest geproduceerd, zo meldde het CBS eerder vandaag. Echter, volgens Schouten worden die cijfers overschaduwd door signalen van fraude met de registratie van rundvee.

Onregelmatigheden in registratie
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben onregelmatigheden geconstateerd in de registratie van kalfjes. Uit het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R) blijkt dat er in 2017 veel meer 2- en meerlingen zijn geboren dan gebruikelijk. Normaal gesproken ligt het aantal meerlingen bij koeien op 3% tot 5%, maar in 2017 ligt het aantal meerlingen bij zo'n 2.000 bedrijven op meer dan 10%. Bij ongeveer 5.700 melk- en rundveebedrijven lag dit percentage tussen de 5% en 10%.

Op basis van die uitkomsten heeft de NVWA op maandag 22 januari bij 93 bedrijven inspecties uitgevoerd. Bij 45 van die inspecties bleek dat de situatie in de stal afwijkt van de registratie in het I&R. Dat bevestigt het vermoeden van fraude, zo laat Schouten weten in de brief.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Blokkeren van bedrijven
De bedrijven waarbij de registratie niet overeenkomt met de situatie in de stal, zijn direct geblokkeerd. Schouten laat weten dat de inspecties de komende weken voortgezet worden. "Eerder heb ik al aangegeven dat elke vorm van fraude onacceptabel is. Er is sprake van een strafbaar feit en dus zullen er ook sancties volgen. Bedrijven die frauderen kunnen rekenen op naheffingen, kortingen op EU-subsidies en mogelijk strafrechtelijke vervolging. Ik ben al met het Openbaar Ministerie in overleg over de meest effectieve aanpak", aldus Schouten.

Schouten laat in de brief wel weten dat de totale fosfaatproductie in Nederland ook na een herberekening onder het Europese maximum uitkomt. Later vandaag volgt een overleg tussen de minister en vertegenwoordigers van de sector. Schouten zal de bestuurders van de sectororganisaties daarbij wijzen op hun verantwoordelijkheid en zal hen informeren over de aanpak en sancties.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Fortissimo 23 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877304/boeren-frauderen-met-registratie-rundvee][/url]
Mooi zo. Uitzoeken tot op de bodem en dicht met die tenten. Ik had het niet zo kunnen bedenken, maar schijnbaar zijn we hier te naief. Team AgroNL kan beter terug naar Holland komen, want deze figuren hebben ons weer mooi in een slecht daglicht geplaatst.
Abonnee
mdb 23 Januari 2018
Heel hard aanpakken dit soort klote bedrijven!

Van mijn part, over en uit.. willens en wetens de sector weer een loer draaien, ten koste van collega's.

Flink laten bloeden
hans 23 Januari 2018
Waarschijnlijk worden er nu nog snel veel gust gebleven "pinken" naar het abatoir gestuurd.
Abonnee
henk 23 Januari 2018
economisch delict ook zodanig aanpakken.
GBK 23 Januari 2018
Wat jammer dat de goeden weer moeten bloeden voor degenen die alles aan hun laars lappen. Wees eerlijk blijf eerlijk en houd onze sector hoog. Dit is weer een klap voor onze sector.
dommert 23 Januari 2018
Waarom zou je nu opeens meerlingen willen hebben??
Snap de noodzaak niet helemaal
Bas 23 Januari 2018
als je net voor de tel datum 100 koeien uit Duitsland haalt en die binnen een maand weer weg doet.Wat is dat dan?Wordt ook nog eens groot rondgebazuind.
Abonnee
xandur 23 Januari 2018
@dommert: 1 koe en 1 pink kalven af.
Kalveren worden beiden onderde koe geregistreerd en zo telt het pink (nu vaars) niet mee in de (fosfaatboekhouding/GVE regeling) & melk je "gratis". Pink levert op papier minder mest en telt minder mee, door tijdig af te voeren dier heb je zo korte termijn "winst". Gezien alle gegevenskoppelingen (t/m KI aan toe) komt dit een keer aan het licht. Hard aanpakken is de enige remedie
Joop 23 Januari 2018
Fosfaatrechten afpakken en verdelen onder knelgevallen !! Veehouders in Nederland leren het noooit. De gehele landbouw ligt al jaren onder vuur door sjoemelaars. Walgelijk, doodziek word ik van zulke gasten.
Abonnee
info 23 Januari 2018
We kunnen wel begrijpen dat als je zwaar hebt geïnvesteerd in je bedrijfstak waar je mee bezig bent maar er is ook nog zoiets als vooruitzien en dan bedoel ik jaren en niet 1 jaar , zo had iedere boeren ondernemer de beperkingen van vee houden aan kunnen zien komen . Dan moet je nu niet alle gemene trucjes gaan toepassen om de kop boven water te houden , dan zul je gewoon andere wegen moeten bewandelen om jou inkomen aan te vullen . Nu hebben de sjoemelaars weer een verkeerde score op hun naam en nemen ze gezonde initiatieven het slagen uit handen. Dit probleem kan gewoon opgelost worden door alle dieren als ze 2 jaar zijn in de hoge fosfaatgroep indelen mits dat het vleesvee is maar blijft moeilijk.
Kjol 23 Januari 2018
Oh wat erg die paar koeien met een andere opdruk. De politiek meet met 2 maten, een boer doet een verkeerde melding en komt voor het vuurpeloton. De NAM en Staat laten een hele provincie met miljarden schade achter en dat moet allemaal maar kunnen. Het systeem is diep verrot.
Jaap 23 Januari 2018
Aan pakken die graaiers je wordt er schijt ziek van.en wij maar koeien op ruimen en staat de gehele sector in een kwaad daglicht
buitenlander 24 Januari 2018
een oplossing stoppen met derogatie, landbouw in nl ziek word hoog tijd dat brussel ingrijpt als je alles ziet nog steeds dumpen van mest, koeien die drachtig zijn meer dan 5 maanden afvoeren voor de dood,lucht wassers die bewust uit blijven,het gerommel in de kippen sector, mestfraude,koeienregistratie.............etc.en allemaal om ikke ikke en de rest kan...
petatje 24 Januari 2018
De landbouw in Nederland is minder ziek als sommigen vanuit de politiek ons willen laten geloven.
De Nederlandse politiek stuurt de onderzoeksinstituten in de door hun gewenste richting. Bij Justitie is het nu aan de kaak gesteld door een klokkenluider, maar bij het oude LNV gebeurde hetzelfde. Kijk maar naar de bepalingsmethodieken van het RIVM bij de nitraatproblematiek en de berekeningen omtrent vervuiling van oppervlaktewater met pesticiden die afwijken van de europese methodiek. Ook hier is de eerdte klokkenluider al op non-actief gesteld!
Veel Nederlandse Politici willen de landbouw weg uit dit land om de natuurlobby te pleasen. Het geld van de postcodeloterij wordt hiervoor goed besteed.
Hierdoor worden europese regels in Nederland misbruikt (door ze strikter te interpreteren en toe te passen als andere europese landen) om de sector te ketenen.
Verschillende eurocommisarissen hebben dit reeds eerder benoemd, maar onze LTO durft het niet aan om dit publiekelijk aan de kaak te stellen waardoor deze misstanden uit Den Haag over de ruggen van de hele sector doorwoekeren. Ik keur het niet goed dat bedrijven rommelen om het hoofd boven water te houden, maar keur ook niet goed hoe een aantal opvolgende regeringen de landbouw op vaak onjuiste gronden weg proberen te drukken uit dit land. Daardoor creeeren ze feitelijk een broeinest voor dit soort praktijken. Het is jammer dat LTO zich hierin heeft laten meeslepen en niet op basis van juiste feiten op is blijven komen voor zijn leden. Kennelijk hebben ze weinig mensen binnen hun organisatie die hun rug recht kunnen houden voor hun leden en dwepen ze daardoor te veel naar de politieke waan van de dag met dit soort uitwassen tot gevolg.
GEERT 24 Januari 2018
fosfaatrechten afpakken ,dan gaat de prijs ook wel omlaag
Ton Westgeest 25 Januari 2018
Je hebt helemaal gelijk patatje, de georganiseerde overheids maffia heeft hier echt alle schuld. Of het nu gaat over het gas in Groningen, het vergif wat gemengd wordt in de stookolie, of de landbouw, alle cijfers worden vervalst en gestuurd. Maar wat wil je als de minister-president alles al lachend aan elkaar liegt???
Dit gaat echt niet goed komen dit wordt anarchie ieder voor zich, want ze zien gewoon geen oplossingen komen van de politiek...
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden