Mogelijk duizenden GVE's te veel

Schouten: 'Vertrouwen in melkveehouderij is weg'

23 Januari 2018 - Esther de Snoo - 29 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft LTO Nederland, ZLTO, NAJK en Rabobank dinsdagochtend 23 januari laten weten dat het vertrouwen ernstig is geschaad. Er zitten sinds maandagochtend 50 melkveehouderijen op slot vanwege rundveefraude. Mogelijk volgen er nog meer.

Schouten riep de sectorpartijen op dinsdag 23 januari bijeen op het ministerie voor een spoedoverleg. Dit vanwege signalen van rundveefraude in 2017, gepleegd door vermoedelijk bijna 6.000 melkveehouders in.

Mogelijk houden deze melkveehouders totaal duizenden GVE's (grootvee-eenheden) te veel en produceren zij honderdduizenden kilo melkveefosfaat te veel. Schouten heeft LTO Nederland, ZLTO, NAJK en NZO laten weten dat het vertrouwen in de melkveehouderijsector weg is en het aan de sector zelf is om het vertrouwen weer terug te winnen.

Melkveehouders mogen geen vee aan- of afvoeren

Op slot
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt sinds maandag 22 januari de melkveehouderijen die gesjoemeld zouden hebben met de registratie. Inmiddels zijn 50 bedrijven op slot gezet, omdat de administratie niet bleek te kloppen. Deze melkveehouders mogen geen vee aan- of afvoeren. Zij moeten eerst hun administratie op orde brengen.

Volgens Schouten krijgen zij een bestuurlijke boete opgelegd en mogelijk krijgen zij ook een naheffing van het fosfaatreductieplan. Ook zullen zij eventueel ontvangen inkomenssteun vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moeten inleveren. De melk zou wel opgehaald mogen worden. De komende dagen worden nog meer bedrijven onderzocht. 

Onvoldoende verantwoordelijkheid
Als gevolg van het geschade vertrouwen, heeft Schouten besloten de pilot voor de Kringloopwijzer niet in te voeren. Volgens Schouten hebben melkveehouders onvoldoende verantwoordelijkheid voor een bedrijfsspecifieke verantwoording van mest- en mineralenstromen via de Kringloopwijzer. De Kringloopwijzer staat al langer bekend als fraudegevoelig.

Debat in de Kamer
Vanmiddag om 17.00 uur vindt er debat plaats over de fraude met rundvee. Aanvankelijk stond er een algemeen overleg gepland over de invulling van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. De vorige keer dat dit overleg kwam te vervallen, had dat te maken met de mestfraude.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
29 reacties
sandalen 23 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877307/schouten-vertrouwen-in-melkveehouderij-is-weg][/url]
50 van de 17000 melkveehouders bepalen toch zeker niet of een sector te vertrouwen is ?
Zoete appel 23 Januari 2018
Als de steekproef van het RIVM representatief is, klopt bij 1/6 van alle melkveehouders de boekhouding niet. Bij hoeveel ondernemers er opzet in het spel is, moet nog blijken..
Sjef O 23 Januari 2018
De melkveehouderij gaat in Nederland naar de kloten, de kwaliteit van de grond volgt dat staat eigenlijk al vast, zolang Schouten en consorten niet beginnen normale bemestingnormen toe te laten passen blijft het een gevecht
Met de huidige bemestingsnormen creëert men een spiraal naar beneden, minder opbrengst meer uitspoeling van nutriënten en

Schouten stop met de hetze en vraag je af waarom gebeurt dit allemaal (fraude)
Je bent echt onredelijk bezig
Je kunt je beroepen op rechtmatigheid maar de totale melkveehouderij kan er niet mee uit de voeten !!
Ohh 23 Januari 2018
@Zoete appel? Hoe kom je bij 1/6? Ze hebben nu uit een groep van 2000 verdachte boeren 96 onderzocht. Daarvan bleek het bij de helft niet te kloppen. Ik kom dus uit op 1000 boeren. Als het al steekproefsgewijs is genomen en niet bij de extreme gevallen eerst langs zijn gegaan.
Abonnee
Dirk 23 Januari 2018
Hebben jullie de kop boven dit artikel goed gelezen? Dat lul je met een rekensommetje niet weg. Op grond waarvan moet zij nog vertrouwen hebben in de melkveehouderij? Ze heeft groot gelijk dat ze niet met zich laat sollen. Op deze manier gaat het zelfreinigend vermogen van de melkveehouderij zich vanzelf wel ontwikkelen. Wees eerlijk en stel eindelijk eens vast, dat keihard aanpakken uiteindelijk de enige remedie is.
Abonnee
mdb 23 Januari 2018
Degene die fout zitten hard aanpakken

Maar WIJ laten vol over ons heen lopen, boeren plus de grond zijn of gaan naar de bliksem! Wordt is tijd voor herrie in de tent
poldes 23 Januari 2018
dirk ,
wees gerust alle melkveehouders in Nederland zijn op de goede weg;
ook die 50 na hun overtreding.
boerke 23 Januari 2018
Heeft de overheid niet zelf schuld in de ontstane situatie? , immers zij zijn de afgelopen jaren tot op heden een zeer onbetrouwbare partner gebleken.

Mevrouw Schouten kent vast de spreuk; goed voorbeeld doet volgen.
Ohh 23 Januari 2018
@sjef O Eerst moet er niet meer gefraudeerd worden, dan pas kan er gepraat worden. Zolang je Europa niet meekrijgt door afspraken niet na te komen en de fraude niet weg te krijgen.

@dirk Totaal mee eens hoor, wou alleen aangeven dat die 1/6 een beetje overdreven was.

Ben wel blij met Schouten. Totaal het tegenover gestelde van Van Dam. Aanpakken die handel. Is wel een cultuur verandering nodig in de landbouw.
Abonnee
Dirk 23 Januari 2018
poldes, ik loop al even mee. Je kunt stellen, dat een behoorlijke groep op de goede weg is en een niet onaanzienlijk deel heeft een dwingende neiging altijd naar mogelijkheden te zoeken om de boel te belazeren, waarbij uiteindelijk de bonafide veehouderij ook goed de lul is. Dat moet niemand willen en goed dat de minister krachtdadig optreedt. Enige nuance in jouw bewering lijkt mij dan ook wel redelijk, lijkt jou ook niet? Of loop je nog niet zo lang mee?
Jan 2 23 Januari 2018
opdat de goeden niet onder de kwaaien lijden moeten de kwaaien aan de publieke schandpaal. niet alleen met deze fraude, ook met de mestfraude. gewoon, met persoonsnaam, bedrijfen vestigingsplaats in het nieuws. dan weet je meteen woe de sector schaadt en met wie je geen zaken meer moet doen. Fors in het kruis tasten ! Hoezo privacy? Op de sociale media telt die al een poosje niet meer en de feiten komen boven tafel. Wie bindt de kat deze bel aan?
poldes 23 Januari 2018
dirk,
het lijkt mij een utopie, om een perceel graan of anders te telen zonder ook maar een plantje onkruid.
zo ook de melkveesector.
Abonnee
Dirk 23 Januari 2018
Welke rechtgeaarde Nederlander kan nou toch begrip opbrengen voor mensen die de boel bewust belazeren en waarbij men altijd anderen schade berokkend. Zo wil een integer mens niet door het leven gaan.
melkmeisje 23 Januari 2018
Ik hoop dat ze hard aangepakt worden. en als ze het bedrijf verliezen dan heb ik daar geen medelijden mee.
Ton Westgeest 23 Januari 2018
Die zonder zonden zijn werpe de eerste steen.Een ding is zeker, al die politici, bankiers en grote mannen aan de top komen overal mee weg.... en dat is geen goed voorbeeld!En dan krijg je dit!....
Ton Westgeest 23 Januari 2018
Dirk wakker worden!!! We worden allemaal belazerd door de politiek, bankiers, melkfabrieken grote lobbyisten.....Integer, eerlijk rechtvaardig....dat zijn woorden die ze niet meer kennen!
Abonnee
betweter 23 Januari 2018
fosfaatrechten afpakken en verdelen onder de goeie
Koeboer 23 Januari 2018
Ton, zelf ook wakker? De koeienboeren sluiten mooi aan bij het rijtje criminele beroepsgroepen. Niet recht praten wat krom is. Bijstandstrekkers (toeslagrechten) met bevoorrechte positie (derogatie) welke ook nog klagen en frauderen: kaalplukken.
Bob 23 Januari 2018
Jammer dat het weer over sjoemelen gaat!!!!
Als de consument de boer een goede prijs betaald hoeft er ook niet gesjoemeld worden!!
peter 23 Januari 2018
Heb mijn vergunning en stal op peildatum niet vol,tevens grond genoeg.

Vervolgens STEELT de overheid mij het recht om dieren te houden volgens de vergunde situatie.
Met andere woorden ik mag op mijn huiskavel géén eigen koeien laten lopen ,maar wel mest van andere bedrijven met c02 transport aanvoeren. De overheid,nzo,lto, steelt mijn vergunde situatie de rechten voor aan bedrijven te geven die mij weer de mest brengen!!!!
Wij worden (LEGAAL) BESTOLEN!! Als dit de rechtstaat (bananen republiek) Nederland is, dan zeg ik op mijn beurt boeren jullie moeten allemaal frauderen dit land is rot!!!!!
Bert 24 Januari 2018
Jammer dat die melkveehouders MET GROND het af moeten leggen van de intensieve veehouderij ZONDER GROND
De intensieve veehouderij mag groeien zonder grond dus ik vraag me dan af wie er rommeld of vervuild
Mede tot stand gekomen met BANKIERS en LTO
Ik zou zeggen DE HELE VEEHOUDERIJ BINNEN 10 JAAR MINIMAAL 50% GRONDGEBONDEN, ZONIET INLEVEREN!!!!!
Iedereen GELIJK
Karel 24 Januari 2018
Bert dat zie je goed
LTO en BANKIERS zitten er voor de intensieve veehouderij
petatje 24 Januari 2018
De voorzitter laat zich in een intervieuw verleiden tot harde uitspraken! Ongeschikt deze man voor een democratische georganiseerde organisatie.
Eerst maar eens de leden raadplegen lijkt mij dan normaal! Op zijn minst in een intervieuw vermelden dat het bestuur zal bepalen hoe hier mee om te gaan. Of is deze man gewoon directeur van iets wat niet meer van de leden is?!
Ik heb hiermee niet gezegd dat ik de fraudeurs goedpraat, maar deze LTO voorzitter laat met deze krampachtige reactie duidelijk blijken, erg ver van de leden af te staan!
Bert 24 Januari 2018
Het is niet goed te praten wat er allemaal gebeurd, maar als de regels ruim voor het einde van het quotum waren geregeld was dit allemaal niet gebeurd
De OVERHEID en dat CLUBJE van LTO hebben de melkveehouders op een verkeerd spoor gezet, GEFAALD!!!!
Mn 24 Januari 2018
Clubje van lto hebben zelf wel stuk bij de stal aangezet of nieuw gebouwd en gauw vol gezet met melkkoeien voor de peildatum Die hadden voorkennis van wat er ging gebeuren dat is ook fraude.
pedro 24 Januari 2018
gaat met sisser aflopen
er is simpelweg geen capaciteit bij NVWA
Schouten kan maar beter uithuilen bij me too
(genaaid door een mestprobleem)
in iedere industrie tak worden de regels overtreden
ik wil dan ook de zgn fraudeurs veel sterkte wensen
geert 24 Januari 2018
Vertrouwen in de melkveehouderij was al weg,door de mestfraude,anders hoor je in Nederland nooit iets van fraude,behalve bij boeren
jpkievit 25 Januari 2018
De drugscriminaliteit kent de pluksewet mestfraude en fosfaat rechten zouden op zelfde manier gebruikt moeten worden het financiele voordeel van fraudeurs zou beschikbaar moeten komen aan knelgevallen in inclusief de boetes van de overheid
anton 25 Januari 2018
Als een akkerbouwer wat fout doet kunnen ze een boete krijgen in de vorm van hoge korting op toeslagrechten,hoe zit het met deze fraudeurs?
Jan 26 Januari 2018
Laten we maar eerlijk zijn, boeren zijn ook mensen, de ene mens is slimmer, lees sluwer, dan de andere. Ook onder de boeren zit een categorie die je beter maar niet je portemonnee kan geven, deze categorie krijg je alleen klem met goede controles en harde boetes, het is niet anders.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden