Inside: Zuivelmarkt

Vreemde situatie op Duitse spotmarkt

25 Januari 2018 - Wouter Baan

In Nederland rekent spotmelk voor de vierde week op rij stabiel. Dit geldt echter niet voor Duitsland, waar de prijzen licht onder druk staan. Waar komt deze druk vandaan, en hoe rekenen de fabricaten op de zuivelmarkt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland zijn vraag en aanbod redelijk in balans, wat betreft de handel in vrije melk. Van overschotten is geen sprake. Tegelijkertijd is de melkaanvoer ruim, en dat blijft waarschijnlijk voorlopig zo. Dit snijdt de weg naar hogere prijzen af. Het resulteert in een notering van €24,50 per 100 kilo (4,4% vet geleverd).

24,50

euro

per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd)

Duitsland daalt wel
In Duitsland levert de spotprijs voor rauwe melk wel in. Ten opzichte van vorige week daalt de notering in Noord-Duitsland met €1 in tot €22 per 100 kilo. Eenzelfde daling is zichtbaar in Zuid-Duitsland, waar de notering uitkomt op €23 per 100 kilo (3,7% vet geleverd).

De reden van de daling is een ruime melkaanvoer. Zo lag de Duitse melkaanvoer in week 2 5,7% boven het niveau van vorig jaar. De verwachting is dat zich dit voorjaar nog een flinke melkgolf aandient. Aan de onderkant van de markt worden prijzen genoemd die krap boven de €20 per 100 kilo liggen.

Gekke situatie
Handelaren melden dat Duitse spotmelk nu zo goedkoop is, dat zelfs Poolse verwerkers inkopen doen in Duitsland. Normaal gesproken is de situatie andersom. Een overvloed aan melk in Frankrijk jaagt de neerwaartse tendens in Duitsland aan. Zo schijnt de Franse zuivelaar Lactalis goedkope melk te dumpen in Europa.

Ook magere melkconcentraat is ruim voorradig in Frankrijk. Gezien de perikelen rondom magere melkpoeder tendeert de markt licht neerwaarts, al blijft de DCA-notering wel op €850 per 100 kilo (af fabriek) staan. Een positief signaal voor de melkprijs is dat de Duitse kaasprijs eindelijk op een bodem is gestuit (€2.650 per ton). Doordat de vraag in Duitsland wat toeneemt, zijn de voorraden slinkende.

Room verder omhoog
Alleen in het melkvet zijn plussen te bespeuren, want in de markt is er weinig vertrouwen dat de melkpoeders de opwaartse lijn weten vast te houden. Ten opzichte van de actuele boterprijzen rekent room interessant, waardoor de DCA-roomprijs opnieuw vaster in de markt is komen te liggen. De notering stijgt dan ook met €50 tot €4.450 per ton.

Door de verwachte ruime Europese melkaanvoer van dit voorjaar, is de verwachting niet dat de room- en boterprijzen de stijgende lijn lang weten vast te houden. De prijsstijging wordt deels aangejaagd door kortetermijnverplichtingen die de verwerkers hebben bij supermarkten. Het niet nakomen van een leveringsverplichting resulteert dikwijls in forse boetes, waardoor sommige boterproducenten nu tijdelijk jacht maken op room.De prijs in Nederland noteert al een aantal weken stabiel.

Bezoek voor meer grafieken de database.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden