Onderzoek vordert

Schouten: 'Omvang rundveefraude beter in beeld'

1 Februari 2018 - Esther de Snoo - 7 reacties

Het onderzoek naar het mogelijke gesjoemel met de registratie van rundvee vordert. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) hebben de omvang van de fraude nu beter in beeld. Dat laat minister Carola Schouten (LNV) weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De NVWA en RVO.nl hebben nadere analyses uitgevoerd en hebben zodoende een duidelijker beeld gekregen van welke bedrijven er daadwerkelijk verdacht worden van fraude. Hiervoor is informatie gebruikt van andere instanties en administraties. Schouten schrijft: "Door deze 'cross checks' ontstaat een duidelijker beeld van welke bedrijven er verdacht zijn. Ook vinden er meer inspecties plaats door de NVWA." Schouten verwacht volgende week een tussenstand te kunnen geven.

I&R-systeem op orde brengen

De NVWA en RVO.nl melden op ongeveer 7.700 melkveebedrijven mogelijk onrechtmatigheden te constateren, die zouden kunnen duidelijk op fraude met de registratie van rundvee in 2017.

Zo snel mogelijk op orde
Schouten benadrukt verder dat het doel is om het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R) zo snel mogelijk op orde te krijgen, en om te voorkomen dat fraudeurs bewijsmateriaal kunnen verdoezelen door het betreffende vee af te voeren. De NVWA en RVO.nl monitoren daarom actief de mutaties in de I&R-registratie van verdachte bedrijven.

Schouten roept melkveehouders op om zich te melden bij RVO.nl wanneer de registratiegegevens niet kloppen. Eén melkveehouder heeft zich inmiddels bij het Vertrouwensloket van LTO Nederland gemeld. 

Op slot
De 45 bedrijven die de NVWA vorige week op slot heeft gezet, ontvangen binnenkort een brief waarin staat hoe zijn de administratie weer op orde kunnen krijgen. Als dit is gebeurd, zal de NVWA de blokkade opheffen.

Schouten vermeldt verder dat zij de sector- en brancheorganisaties heeft opgeroepen om hun achterban voor te houden dat fraude onacceptabel is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
ted 1 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877419/schouten-omvang-rundveefraude-beter-in-beeld][/url]
keur elke vorm van fraude af. rvo zelf komt trouwens wel vaak weg met onvolkomenheden.data zelden nageleefd. bezwaren laks behandeld.fouten erkennen . nee zeker niet optimaal daar. minstens zo erg en bij de boeren maar uitvergroten .
Hans 1 Februari 2018
Rvo kort ook de boeren op hun fosfaatrechten die niet gegroeid zijn . Niet zo netjes van rvo
JH 1 Februari 2018
Zal er geen sprake zijn van hackers?
Joop 1 Februari 2018
Mogelijk onrechtmatigheden op 7700 bedrijven !!! En hiervan nog maar 45 op slot ??? Wel een beeeetje vreemd toch ? Denk eigenlijk meer aan bekende storm in een glas water...... Zullen nu niet veel verdachte bedrijven meer bijkomen denk ik ...
Kalf 1 Februari 2018
Duurt minimaal 2 jaar voor je weer toeslagrechten los krijgt
cor 1 Februari 2018
Joop schreef:
Mogelijk onrechtmatigheden op 7700 bedrijven !!! En hiervan nog maar 45 op slot ??? Wel een beeeetje vreemd toch ? Denk eigenlijk meer aan bekende storm in een glas water...... Zullen nu niet veel verdachte bedrijven meer bijkomen denk ik ...

Dat denk ik ook!
hoe is het toch mogelijk dat het getal 7700 blijft circuleren.
We zullen zien hoe het afloopt maar de imagoschade is wel aangericht
geert 1 Februari 2018
Schouten heeft de boel nog lang niet op orde ,ze heeft gebrek aan deskundig personeel,ze heeft teveel personeel met weinig opleiding en teveel praatjes
Bas 1 Februari 2018
Kan wel eens heel moeilijk worden collegas zo dom zijn ze daar ook weer niet
Ze hebben beet dus er is stront aan de knikker
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden