Inside: Voermarkt

Prijzen van stro komen iets tot rust

6 Februari 2018 - Herma van den Pol

Na een snelle stijging van de stroprijzen, komen die begin februari weer wat tot rust. Het is echter nog geen garantie dat de bovenkant van de markt bereikt is. Groter is de spreiding in de prijzen van snijmaïs, terwijl kuilgras alleen maar van eigenaar wisselt als het droog genoeg is voor paarden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor ongesneden tarwestro komt in week 6 uit op €135 tot €140 per ton franco boerderij, een niveau wat door de handel gezien wordt als een tijdelijk hoogtepunt. Hogere prijzen worden niet uitgesloten, maar zijn momenteel nog niet aan de orde. Gerstestro schrijft eenzelfde bedrag op en gesneden product gaat weg tegen een plus van €10.

20

procent

steeg de prijs van stro sinds augustus

Ondanks dat de prijzen voor stro sinds augustus met ruim 20% omhoog gingen, blijft het aanbod verre van ruim. Dit heeft enerzijds te maken met de kwaliteitsproblemen als gevolg van tegenvallers tijdens de oogst, maar anderzijds met de houding van akkerbouwers. Nog altijd geven de Franse boeren maar mondjesmaat stro mee. Daartegenover staat een stabiele vraag vanuit zowel melkveehouders als andere sectoren.

Schaarste in diverse producten
Koolzaadstro blijft onverminderd schaars. De partijen die er nog zijn, gaan weg tegen stevige prijzen. Daarbij wordt gedacht aan prijzen rond de €175 per ton. Voor zowel Rood- als Rietzwenk ligt de prijs op €150 per ton franco boerderij. De producten zijn iets minder schaars dan koolzaadstro, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Veel rustiger is het in het Engels Raai (€135 per ton franco boerderij). Een product wat niet echt in de smaak valt bij melkveehouders. Weidehooi ligt voornamelijk goed bij paardenhouders en gaat weg tegen €170 per ton. Ook kuilgras hebben de melkveehouders zelf meer dan genoeg, waardoor er minimaal handel plaatsvindt. Is het product droog genoeg, dan vindt het zijn weg naar paardenhouders.

Golfbeweging in vraag naar voeraardappelen

Verkopers houden vast
Druk staat er op de prijs van snijmaïs. Het blijft rustig in dit voersegment; iets wat zich vertaalt in prijzen met een grote spreiding. De prijs komt gemiddelde uit op €56,25 per ton franco boerderij. Het houdt in dat de prijs iets onder het niveau van vorig jaar ligt. Toen was het de vraag vanuit België die de prijs in de benen hield, nu komt het doordat verkopers geen afstand van het product willen doen tegen lagere prijzen. Meer vraag is er naar voeraardappelen, maar ook die markt ziet eruit als een golfbeweging. De prijs ligt tussen de €25 en €27,50 per ton franco boerderij.

In de bijproducten heeft het geholpen dat de prijs van bierbostel terugging naar €2,25 tot €2,35 per procent droge stof. De verlaging is een gevolg van meer aanbod door een hogere bierproductie in combinatie met minder vraag. Ook is er een groter aanbod van tarwegistconcentraat, wat resulteerde in een verlaging van €0,10 per procent droge stof. Dat levert een voordeel van ongeveer €30 per ton op. De aardappelpersvezels blijven stabiel.

De verlagingen in de bijproducten zijn onder meer terug te voeren op de ontwikkelingen in tarwe. Ook de duurdere euro helpt de prijs voor voergrondstoffen binnen de perken te houden. Een stijging was wel te zien in de prijs van soja en raapzaadschroot. Iets wat verschuivingen in het menu in de hand kan werken.De prijs van snijmaïs ligt iets onder het niveau van 2017.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden