Countus Melkvee Index

Vooruitzicht rendement melkvee iets beter

14 Februari 2018 - Wouter Baan

Aan de daling van de Countus Melkvee Index is in februari voorlopig een einde gekomen. De prognose wijst ondertussen zelfs weer een opwaartse beweging aan.

Aan het begin van februari (week 6) noteert de Index 113.30 punten, waarbij het 10-jarig gemiddelde geldt als 100. Sinds het najaar is de Index sterk gedaald, want eind september noteerde deze nog een recordstand van 193 punten. Deze daling lijkt nu te zijn gestopt. Dit omdat de waardering van diverse zuivelfabricaten (boter en room) weer omhoog kijken. Dit biedt verschillende aanknopingspunten voor een bodem in de momenteel dalende melkprijzen.

Kosten zijn bepalend
Aan de kostenkant zijn sinds de start van het nieuwe jaar dalende prijzen voor rundveedrijfmest zichtbaar. Het landelijk gemiddelde van de DCA-notering voor rundveedrijfmest was in week 6 €19,40 per kuub.

Aangezien het uitrijdseizoen begonnen is, wordt een verdere ontspanning op de mestmarkt verwacht. Dit ligt in lijn met het langjarig gemiddelde. Voor zowel de prijs van ruw- als krachtvoer kan dat niet gezegd worden; die blijven waarschijnlijk prijshoudend.

Verwachting voor maart
De verwachting is dat de Index in maart weer boven de 120 punten uitkomt, wat een lichte stijging betekent. Met de kennis van nu trekt deze opwaartse lijn door richting de zomermaanden. Mede door de afwijkende situaties (met betrekking tot fosfaatrechten) per melkveebedrijf, kunnen de verschillen echter behoorlijk uiteenlopen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden