Ministerie onderzoekt

Fout bij registratiesystemen van rundvee?

13 Februari 2018 - Esther de Snoo

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoekt de werking van de registratiesystemen voor rundvee. Dit naar aanleiding van signalen dat er mogelijk een technische oorzaak is voor het hoge aantal meerlingen in 2017. 

De geblokkeerde melkveehouders geven aan dat de managementsystemen die werken met een melkrobot, het registratiesysteem van CRV, Rendac en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (het Identificatie- & Registratiesysteem) onvoldoende met elkaar communiceren.

Daardoor zijn de gegevens niet altijd goed doorgekomen bij RVO.nl. Het lijkt vooral mis te gaan bij de registratie van doodgeboren kalveren. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat bij navraag weten dit uit te zoeken. 

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Uit de vele reacties die de redactie van Boerenbusiness ontving, blijkt de technische oorzaak regelmatig terug te keren. Hieronder een greep uit de reacties van geblokkeerde melkveehouders:
"Wij zijn geblokkeerd en zijn tevens gevlagd, omdat een tweeling geen moeder had. Althans, dat meldde RVO.nl. Toen wij donderdag kijken stond er echter wel een moeder in het systeem. Later in de week hebben ze de moeder afgehaald, terwijl de nakomelingen stamboek-erkend zijn. De NVWA heeft toegegeven dat dit gebeurt en snapt zelf ook niet waarom. Nu moeten wij bewijzen wat al een half jaar goed stond."

"Wij zijn net als Karst Tamminga  geblokkeerd. Wij moeten nu 7 tweelingkalfjes op DNA laten testen (van de 15 geboren tweelingen op 550 afkalvingen in 2017)."

"Wij zijn ook geblokkeerd, omdat 1 kalfje in I&R-registratie ontbrak. Het was een verworpen kalfje van een pink. De verworpen vrucht is voor onderzoek opgestuurd naar de gezondheidsdienst. In de computer hebben wij deze als verworpen ingevoerd. Echter, omdat we geen kalf ingevoerd hadden, worden we nu verdacht van fraude. Alles is aan te tonen met de papieren van de GD. Die worden echter niet geaccepteerd. Ook DNA-onderzoek is vereist van een vaarskalf tweeling die veel later geboren is."

"Wij hebben 16 kalveren die geblokkeerd zijn voor afvoer. Dit omdat het tweelingen zijn die afkomstig zijn van melkveebedrijven die om een of andere reden geblokkeerd zijn. De levensnummers van de moeders van deze kalveren zijn op 9 februari door I&R (of RVO.nl) uit het register verwijderd en zijn daarom nu niet meer bekend. Wij worden nu geacht de verwantschap met de moeders van deze dieren aan te tonen door middel van een DNA-onderzoek. Absurd. De moeder was bekend. Om reden van een mogelijk vermoeden van fraude op deze bedrijven zijn alle tweelingdieren afkomstig van deze bedrijven geblokkeerd."

"In oktober vorig jaar hadden wij een vaars met een dood kalf. Via Rendac hebben we opgegeven wie de moeder van dit kalf was. Rendac heeft dit niet doorgemeld aan het I&R-systeem en dus had de vaars geen kalfdatum."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden