Inside: Voermarkt

Tarweprijs oefent druk uit op bijproducten

27 Februari 2018 - Wouter Baan

Nadat de prijs van diverse bijproducten begin februari ontspande, tekenen zich nu weer verhogingen af op de borden. Waar komen deze mutaties vandaan, en hoe rekenen de grondstofkoersen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij leverancier Duynie is de prijs van voorgebakken frites met €3 per 100 kilo verlaagd. Ook Duynie-blend, een mix van tarwezetmeel en voorgebakken aardappelproduct, is in prijs verlaagd (-€0,15 per procent droge stof). Daarentegen noteert de prijs van broodmeel en robiscopellets €0,25 hoger.

De tarwe-gerelateerde reststromen reageren op de stijgende tarwenotering (Matif). Die is in de maand februari met krap €10 gestegen tot €164 per ton (slotkoers maandag 26 februari). Vooral in de afgelopen dagen is de notering behoorlijk opgeklommen. Dit is een gevolg van de poolkou in Europa, waardoor de kans op gewasschade aanzienlijk toeneemt.

Grondstofkoersen overwegend stijgende
Ook andere grondstofkoersen, zoals soja en maïs, zijn in beweging. Door de Argentijnse droogte is de koers van sojabonen op de CBoT; tot boven de $380 per ton in week 8. Deze week (week 9) zakt de notering weer wat terug, nu bekend is geworden dat Brazilië (dat wereldwijd de grootste exporteur van sojabonen is) alsnog op een record lijkt af te stevenen. Dit betekent dat de toch al ruime eindvoorraden opnieuw een boost krijgen. Mogelijk tempert dit de prijsvorming op de CBoT.

Ook de prijs van EU-voergerst (Rotterdam-notering) is over de afgelopen weken stijgende. Deze noteert nu weer boven de €170 per ton. Daarmee zit de notering weer op het 5-jarig gemiddelde. Ondanks dat de gerstvoorraden in de wereld niet per se ruim zijn, wordt de stijging min of meer als een verassing gezien. Als de prijsstijging doorzet, kunnen de brokprijzen voor varkens en rundvee hierop gaan reageren.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van EU-voergerst noteert weer (kortstondig) boven het 5-jarig gemiddelde.

Invloed weer
Of de prijsstijging doorzet, moet echter nog blijken. De EU-gerstoogst van dit jaar wordt door Stratégie Grains namelijk geraamd op 62,1 miljoen ton, tegenover 58,3 miljoen ton in 2017 en 59,8 miljoen ton in 2016. Ondanks dat de eindvoorraden van de meeste (voer)grondstoffen overwegend ruim zijn, blijft het weer de komende maanden een onberekenbare factor.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden