Inside: Voermarkt

Stroprijs lijdt onder Franse praktijken

6 Maart 2018 - Herma van den Pol

De stroprijzen blijven maar oplopen, terwijl de voermarkt verder overwegend rustig is. Dat stro prijshoudend is, heeft 3 oorzaken. Ondertussen begint ook weidehooi iets krapper te worden en is er meer vraag naar Engels Raaigras.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maand maart start met een relatief rustige vraag. Na een periode van vorst grijpen veel veehouders nu de kans om mest uit te rijden. De weerberichten voorspellen regen en dat, in combinatie met het zachtere weer, kan weleens de aftrap worden het groeiseizoen. Het betekent ook dat de druk begint toe te nemen om ruimte te maken op de kuilplaat.

56,25

euro

per ton voor snijmaïs

De oplopende brokprijzen onderstrepen waarom het goed is om optimaal gebruik te maken van het eigen voer. In de bijproducten is het ondertussen ook redelijk rustig. Dat geldt ook voor de handel in snijmaïs. De prijs voor snijmaïs blijft staan op gemiddeld €56,25 per ton franco boerderij.

De redenen voor hogere stroprijs
Eerder noemden we al dat er 3 redenen zijn voor de prijshoudende stroprijs. De zetmeel- en eiwitproducten zijn momenteel ruim voor handen. Dit gaat echter niet op voor de structuurproducten; zo is bijvoorbeeld Roodzwenk zeldzaam geworden. Rietzwenk is nog wel verkrijgbaar, maar het gaat dan wel om een prijs van €160 tot €165 per ton franco boerderij. Ook koolzaadstro is bijna niet meer te krijgen. 

Daarnaast is tarwestro ook steeds minder goed verkrijgbaar. Daarbij helpt het niet dat Franse akkerbouwers eerder afgesloten contracten niet nakomen. Voor directe levering vragen ze zelfs extra geld, en soms is het stro ook gewoon al weg. Het is de eerste reden dat de prijzen oplopen. Om toch aan stro te komen, moet de prijs namelijk omhoog. 

In Nederland zijn nog wel kleine partijen aanwezig, maar ook deze akkerbouwers houden het product vast. En als ze willen verkopen, dan vragen ze hogere prijzen. Dat is ook meteen de tweede reden van de oplopende stroprijs. Het derde argument gaat in op de voorraden in Frankrijk. Mocht het land door zijn voorraden heen zijn, en mocht de de aansluiting op de nieuwe oogst spaak lopen, dan wordt Spanje de volgende leverancier. Dit betekent dat er dan een grotere afstand afgelegd moeten worden om de stro te halen.

Tarwestro ongesneden noteert momenteel gemiddeld €135 tot €140 per ton franco boerderij. Voor gesneden product ligt de premie tussen de €10 en €20 per ton. Gerstestro gaat weg tegen eenzelfde prijs als tarwe, maar is wel veel makkelijker verkrijgbaar. 

Weidehooi krapper
Tot nog toe was weidehooi eveneens ruim voorradig, maar opeens lijkt het aanbod van dit product krapper te worden. Het levert een kleine mutatie op, waardoor de prijs stijgt naar €175 tot €180 per ton franco boerderij. Engels Raai gaat daar niet in mee. Er wordt meer vraag gezien, maar het deert de prijs nog niet. Deze gaat weg tegen €125 per ton franco boerderij.

Zoals elk jaar begint rond deze tijd het aftellen richting het voorjaar, en wordt het gokken wanneer het gras gaat groeien. Als gevolg van de fosfaatmaatregelen beschikt het merendeel van de veehouders over een betere verhouding van grond en vee. Tel daar de bestaande voorraden bij op en er bestaan weinig zorgen over voldoende voer.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden