Countus Melkvee Index

Melkvee Index heeft hoogtepunt gezien

9 Maart 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

De Countus Melkvee Index zakt in week 9 iets terug, om zodoende uit te komen op 130.20 punten. Het is nog steeds een relatief hoog niveau, maar het betekent ook dat de Index zijn hoogste punt voorlopig heeft bereikt.

De onverwachte opmars van de vetprijzen pakt goed uit voor de Countus Melkvee Index. De Index kreeg hierdoor namelijk de kans om door te pakken tot 131 punten, waarna deze terugzakte naar 130.20 punten. Daarbij geldt het 10-jarig gemiddelde als 100. Het betreft een plus van 17.70 punten, vergeleken met 1 maand eerder.

Vertraging bij vertaling naar melkprijs
Wanneer de Index over de melkprijs van FrieslandCampina wordt gelegd, dan blijkt er een vertraging te zitten in de vertaling van de trend naar de melkprijs. De prijs kende dit jaar wel een bijzondere beweging: door hoog te blijven, terwijl de prijzen van de zuivelfabricaten daalden. In het eerste kwartaal van het jaar heeft dat zich vertaald in een snelle afwaardering van de melkprijs. 

Op andere fronten gaat het de melkveehouders meer voor de wind, vergeleken met vorig jaar. Een voorbeeld daarvan zijn de prijzen voor koeien, die bijna een kwart hoger liggen dan in 2017. Ook de voerprijzen tenderen lager, met uitzondering van structuurproducten.

Dat er financieel iets meer mogelijk is, komt ook naar voren in de handel in fosfaatrechten. Die handel is begin maart weer wat levendiger. Een gemiddelde transactie beslaat daarbij 4,5 melkkoe.

Rode draad in de Index
De prognose van de Index maakt duidelijk dat er rekening wordt gehouden met een lichte daling. Richting het einde van de zomer veert deze dan weer op. De rode draad is nog steeds dat de Index boven de 120 punten blijft hangen. Dat zou een rendement kunnen opleveren, welke vergelijkbaar is met 2013.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
J.Bakker 9 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877795/melkvee-index-heeft-hoogtepunt-gezien][/url]
Goed artikel.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden