Inside: Zuivelmarkt

Melkstroom Fonterra geraakt door droogte

9 Maart 2018 - Herma van den Pol

De melkstroom van Fonterra heeft zwaar te lijden gehad onder de droogte. Dit blijkt uit de actuele cijfers van de melkaanvoer. Zo kende de melkstroom richting de fabrieken van Fonterra een veel grotere krimp, dan de complete melkplas in Nieuw-Zeeland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkveehouders in Nieuw-Zeeland kunnen weer opgelucht ademhalen, omdat de regen een einde heeft gemaakt aan de droogte. In de tweede helft van januari viel er, volgens de Global Dairy Update van Fonterra, voldoende neerslag. Hierdoor begon het gras te groeien en kreeg de melkaanvoer een kans om toe te nemen. "Het was echter niet voldoende om de melkproductie terug te brengen tot het niveau van vorig jaar", zo schrijft Fonterra in de update.

Grote hinder
Het wordt nog wel even spannend of het nat genoeg blijft om de grasgroei (richting de winter) op peil te houden. Vooral voor Fonterra speelt dit, want uit cijfers blijkt dat de melkaanvoer naar andere verwerkers veel minder hinder ondervond van de droge periode.

8

procent

minder melk richting Fonterra

In totaal daalde de melkproductie in Nieuw-Zeeland over de maand januari (vergeleken met januari 2017) met bijna 5%. Bij Fonterra daalde de melkaanvoer over die maand echter met 8%. Vooral op het Noordereiland had de droogte grote gevolgen voor de melkaanvoer; daar kwam de melkcollectie over januari 11% lager uit, vergeleken met januari 2017. Over het gehele seizoen blijft de achterstand nog wel beperkt tot 3%. Op het Zuidereiland kent de melkproductie een achterstand van 5%.

Grootste speler
Fonterra verwerkt nog altijd 81% tot 82% van de Nieuw-Zeelandse melkplas. Dat is waarschijnlijk ook de verklaring voor het feit dat melkveehouders, die leveren aan Fonterra, vatbaarder zijn voor de droogte. Binnen deze groep zijn echter wel grote verschillen in de prestaties op de bedrijven.

Bij de melkveehouders, die niet aan Fonterra leveren, daalde de melkproductie over januari met 3,7%. Daarbij moet wel aangemerkt worden dat de melkproductie in Nieuw-Zeeland veel heftiger reageert op extreme weersomstandigheden, in vergelijking tot de Verenigde Staten (VS) en Europese Unie (EU). Dit als gevolg van een systeem dat gebaseerd is op weidegang.

Slecht voor Fonterra?
Hoewel Fonterra minder melk collecteerde, is het niet direct slecht nieuws voor het bedrijf. Minder melk houdt namelijk ook in dat er meer flexibiliteit komt om de melk te verwerken tot producten met een hogere marge. Een ander neveneffect was dat het vooruitzicht van minder melk de stemming op de wereldmarkt kon verbeteren, waardoor de prijzen op de Global Dairy Trade (GDT) stegen.

Tot en met de maand februari schrijft de GDT een plus op van bijna 16%. De prijs zakte begin maart weer iets weg, maar tot nu toe vertaalde dit zich nog niet in een hogere basisprijs voor melk. De kans dat dit nog gaat gebeuren, neemt door de laatste veiling weer iets af. Echter, de ontwikkelingen zouden wel een gunstig effect moeten hebben op het dividend.

Voer is bepalend
Door de ontwikkelingen bestaat er een grote kans dat melkveehouders niet middels de melkprijs gecompenseerd gaan worden voor de daling in de melkproductie. De komende maanden (tot aan de winter) gaat er veel afhangen van de voorraden die nog aangelegd kunnen worden.

Echter, de oplopende voerprijzen kunnen de vooruitzichten voor de melkaanvoer weleens veranderen. Door de lage melkprijzen van de laatste jaren bestaan er namelijk nog maar weinig reserves en is de combinatie van groeizaam weer en de hoogte van de melkprijs bepalend geworden voor het aanhouden van de koeien of het overgaan tot verkoop.De droogte remt de melkproductie in Nieuw-Zeeland.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden