Inside: Zuivelmarkt

Prijs fosfaatrechten trekt verder aan

21 Maart 2018 - Herma van den Pol

Ietwat meer handel in week 12 levert een hogere prijs op voor de fosfaatrechten. Daarmee laat de DCA-notering fosfaatrechten het lagere niveau van week 9 langzaam achter zich. Wanneer er rechten worden gekocht, dan zijn deze veelal bedoeld om de korting van 8,3% op te vangen. Hierin schuilt echter ook een gevaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen voor de fosfaatrechten krabbelen richting het einde van de maand maart weer op. In grote lijnen is de handel een verlengde van de situatie van vorige week. Hoewel er weer zaken plaatsvinden, wordt de handel nog steeds omschreven als rustig. 

Hogere prijs
Toch leveren de extra zaken een hogere prijs op. Het ziet ernaar uit dat de prijs de kans krijgt om een realistischer niveau op te zoeken. Het levert een prijsrange op van €180,75 tot €183,25 per recht, wat zich vertaalt in een gemiddelde prijs van €182 per recht. Het merendeel van de transacties betreft 5 tot 7 koeien, hoewel er ook transacties tot 15 koeien gemeld worden.

Onvoldoende bezig met het verhogen van de productie

Wanneer er rechten worden gekocht, dan gebeurt dit in de eerste plaats om de korting van 8,3% op te vangen. In mindere situaties speelt ook de hogere melkproductie per koe een rol. Een enkeling wijst op de 'meitelling', die inzicht geeft in de mestboekhouding en zou aanzetten tot actie. Een hogere productie per koe betekent namelijk dat er meer rechten nodig zijn om de fosfaatproductie op te vangen. Dit wordt echter lang niet door alle partijen bevestigd.

Voeradviseurs laten zelfs blijken dat wanneer de melkproductie per koe zo hoog blijft, melkveehouders aan het einde van het jaar rechten te weinig rechten hebben. Zij signaleren dat de melkveehouders zich nog onvoldoende bezighouden met de gevolgen van een hogere melkproductie per koe. Een andere reden, die echter maar zelfden het argument is om te kopen, is uitbreiding van de veestapel. Dit om meer koeien in een nieuwe stal te zetten.

Waarom koopt koper niet?
De rust vanuit de kopers wordt op verschillende manieren verklaard. Zo wordt er gewezen op de onduidelijkheid rondom de Knelgevallenregeling. Er is echter meer onduidelijk, want ook de derogatie voor ruimere mestnormen is nog niet verleend. Daarnaast vinden kopers de prijs te hoog.

Hoe het aanbod zich gaat ontwikkelen, blijft giswerk. Het is zelfs niet zeker of de melkveehouders die meededen aan de stoppersregeling, en rechten wilden verkopen dit al hebben gedaan. Ook bestaat er onzekerheid over ondernemers die het stoppen hebben uitgesteld. Melken ze nog door, of zijn de rechten al uit de markt verdwenen?

Aan de andere kant mikken verkopers op hogere prijzen. Het jaar is nog geen 3 maanden oud en daarmee hebben ze nog alle tijd. Het ziet er daardoor niet naar uit dat prijzen snel gaan zakken. Hiermee zijn de kaders gezet. Nieuwe ontwikkelingen moeten de markt weer aanjagen. Tot dan domineert de patstelling tussen kopers en verkopers het speelveld.

DCA-notering fosfaatrechten | Prijsrange (wk 12)  | Aantal opgaven |  Gemiddelde van de opgaven
€182 (+€2) €180,75 - €183,25 7 €182
Toelichting DCA-Markten: In week 12 neemt het verschil tussen de onderkant en bovenkant van de fosfaatprijs weer toe. Nog altijd ligt de markt er relatief rustig bij, mede doordat koper en verkoper het niet eens kunnen worden. Aan de andere kant is er geen verkoopdruk en is er nog genoeg tijd om zaken te doen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden