Inside: Voermarkt

Stroprijs breekt door de 150 euro heen

27 Maart 2018 - Herma van den Pol

De prijs van stro slaagt er eind maart in om door de grens van €150 per ton te breken. Welke factor jaagt de prijzen verder omhoog, en is het plafond al bereikt? Tegelijkertijd blijft de vraag naar kwalitatief goede voerproducten groot en dat geeft een hint richting de trend in de melkaanvoer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er wordt geschat dat er in Nederland 100.000 koeien minder rondlopen, en dat voelt men in de voermarkt. In combinatie met de goede oogst van de laatste jaren betekent het vooral dat de vraag naar snijmaïs beperkt blijft. Die handel ligt er ongewoon rustig bij. Een andere verklaring wordt ingegeven door de lage prijs van maïsgluten. Het kan zijn dat de melkveehouders daar de voorkeur aan gegeven hebben.

Voeraardappelen gevraagd
Er wordt ook optimaal gebruikgemaakt van de kuil. Dit levert een stabiele vraag op naar voeraardappelen. Die prijs ligt tussen de €25 en €30 per ton franco boerderij. Het neemt echter niet weg dat er ook meer handel in kuilgras plaatsvindt. Daar zijn wel grote verschillen te vinden in de kwaliteit. Het levert een prijs op van €1 tot €1,50 per procent droge stof. Het aanbod komt vooral van de stoppers en degenen in het noorden van het land die de kuilplaat nog relatief vol hebben liggen.

De prijs van bierbostel blijft maar dalen. Die prijs komt gemiddeld uit op €2 per procent droge stof. Het aanbod is riant, als gevolg van een hogere bierproductie. De ondertoon in de markt is dat wanneer er voer gezocht wordt, er vraag is naar een betere kwaliteit. Melkveehouders doen hun best om de melkproductie hoog te houden en zetten dan liever een product als soja in. Het is direct een indicatie dat de vraag naar fosfaatrechten weleens toe kan nemen. 

Stro steeds krapper
Het aanbod van stro blijft krap. Er kan steeds minder vaak een beroep worden gedaan op stro uit Frankrijk, en daardoor komt steeds meer product uit Spanje. Ook Franse melkveehouders zien het seizoen later beginnen, wegens neerslag. Daardoor blijft de vraag naar voer aanwezig. De prijs beweegt tussen de €150 en €160 per ton franco boerderij; zowel voor gerst als tarwe. Verdere stijgingen zijn niet uitgesloten.

De prijs voor Engels Raaigras blijft stabiel op €130 per ton, maar dat kan niet gezegd worden van weidehooi. Die prijs stijgt naar €170 tot €190 per ton franco boerderij. In de structuurproducten gaat veel afhangen van de aansluiting op de nieuwe oogst. Die begint in Frankrijk op zijn vroegst in juni. Ook op de andere fronten is het wachten totdat het weer mee gaat werken.De prijzen in stro lopen behoorlijk op.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden