Inside: Zuivelmarkt

Fosfaatrechten lonken naar 190 euro

28 Maart 2018 - Herma van den Pol

Zicht op derogatie voor de ruimere gebruiksnormen van mest was het startschot waar veel melkveehouders op zaten te wachten. Het resulteerde in meer vraag, en als gevolg daarvan hogere prijzen voor fosfaatrechten. Slaagde de prijs erin om de €190 per recht te halen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in fosfaatrechten kwam op de valreep nog tot leven. Richting het einde van week 12 begonnen prijzen al aan te trekken en werd het aanbod langzaam kleiner. Er is niet direct een verklaring voor de afname van het aanbod. Toen vrijdag 23 maart echter bekend werd dat een nieuwe derogatie binnen handbereik ligt, gingen de prijzen explosief omhoog. 

187

euro

per fosfaatrecht

Grote spreiding in de prijs
Grosso modo concentreerde de handel zich op partijen van 400 tot 500 rechten (of 9 tot 12 koeien). Een enkeling ging over tot de aankoop van een grotere partij, waarmee melkveehouders vooral de korting van 8,3% compenseren en een enkeling rechten koopt voor groei

Door de grillige week kennen de prijzen een grote spreiding. Zo ligt de onderkant gemiddeld op €184,50 per recht, bij een bovenkant van €190 per recht. Het zijn gemiddeldes, wat aangeeft dat prijzen hoger zijn geweest. De notering voor week 13 komt uit op €187 per recht. Tegelijkertijd ligt de markt woensdag 28 maart alweer iets lager.

Woensdag 4 april wordt duidelijk of derogatie echt binnen is. Het ziet ernaar uit dat deze ontwikkeling zijn effect al heeft gehad op de markt, maar dat hoeft niet per se. Wel laten de ontwikkelingen zien dat kopers en verkopers de markt binnen een bandbreedte van €175 en €190 per recht houden. Bij een hogere prijs haken kopers tot nog toe af en bij een prijs daaronder haken verkopers af. 

RVO.nl heeft meer tijd nodig
Ondertussen heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) naar buiten gebracht dat het doorvoeren van een transactie geen 6 tot 8 weken kost, maar 16 weken. Het gaat tot nog toe om 2.300 transacties, zo heeft de overheidsdienst aan handelaren laten weten.

Dit heeft vooral gevolgen voor de degenen die de transactie pas als geldig zien bij een overdracht door RVO.nl. Anderen zien een digitale handtekening als voldoende en betalen daarna de verkopende partij uit. Als reden voor de vertraging in het doorzetten van transacties wordt de discussie over jongvee voor de vleesveehouderij genoemd.

DCA-notering fosfaatrechten | Prijsrange (wk 13)  | Aantal opgaven |  Gemiddelde van de opgaven
€187 (+€5) €184,50 - €190 12 €187
Toelichting DCA-Markten: In week 13 kende de handel in fosfaatrechten 2 uitersten. Zo begon de handel vrij tam, waarna het nieuws dat er zicht is op derogatie de markt flink in beweging bracht. De prijzen liepen op, maar in de loop van de week kwam de markt alweer iets tot rust en gingen prijzen omlaag. De notering is een gemiddelde afgerond op halve euro's.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden