Inside: Voermarkt

Strijd om stro barst nu echt los

3 April 2018 - Anne Jan Doorn

Er wordt momenteel gevochten om stro, zo melden verschillende handelaren. Ook is er veel vraag naar voeraardappelen. Hoe ver rijken de prijzen nu de voorraden bijna op zijn?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Handelaren zijn het erover eens dat er te weinig stro beschikbaar is. Dit leidt tot hoge prijzen (€150 tot €160 per ton tarwe of gerststro, franco boerderij). De prijs breekt hiermee definitief door de grens van €150 per ton. Ongeveer 2 maanden geleden ging stro nog weg voor €135 tot €140 per ton franco boerderij. Gesneden stro is gemiddeld €10 per ton duurder, maar bij veel Nederlandse handelaren niet meer beschikbaar.

De gedachte is wel dat er in Spanje ruim voldoende stro beschikbaar is. Een heikel punt daarbij is dat het transport vanuit Zuid-Europa lastig wordt, en bovenal erg duur is.

Prijs neigt eerder omhoog dan omlaag

Vraag naar voeraardappelen
Ook de handel in voeraardappelen ligt niet stil. Melkveehouders kopen het product graag, omdat het goed te combineren is met de grote hoeveelheden gras die beschikbaar zijn. De prijzen van voeraardappelen bewegen rond de €25 en €30 per ton franco boerderij. De prijs neigt daarnaast eerder omhoog dan omlaag. Het aanbod voeraardappelen neemt immers af, nu het einde van het bewaarseizoen zich begint aan te dienen. 

Niet alle melkveehouders melden zich aan het kopersfront, omdat een aantal ruim in het voer zit. Dit heeft met name gevolgen voor de prijs van snijmaïs, die een kleine daling laat zien. Er wordt gemiddeld ruim €55 voor een ton snijmaïs (franco boerderij) betaald.

Bijproducten goedkoper
De prijzen voor bierbostel laten ook een daling zien; met name in het zuiden. Daar waar veel brouwerijen zijn, ligt de prijs lager. Er worden hier zaken gedaan tussen de €2 tot €2,30 per procent droge stof. In Noord-Nederland gaat de prijs richting de €2,45 per procent droge stof. Aardappelpersvezel is lastig te verkopen en wordt als duur beschouwd (circa €29 per ton). 

Wat betreft de structuurproducten is er weinig handel. Er is weinig aanbod, omdat de oogst in Denemarken deels mislukt is. Dit leidde ertoe dat Roodzwenk en Rietzwenk in veel gevallen uitverkocht is. Wanneer er wel verkocht wordt, gaat dat voor zo’n €150 per ton. Weidehooi wordt verkocht voor prijzen variërend van €165 tot €180 per ton. Hierbij is spannend of de aansluiting op het nieuwe grasseizoen wordt gehaald, nu het voorjaar zich wat laat aandient. De prijs voor weidehooi vertoont een stijgende trend.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden