Niet alleen geld naar staal

'Ierse melkveehouder verdient investering'

6 April 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

Ierse melkverwerkers worden uitgedaagd om de melkprijs in maart stabiel te houden. Op die manier investeren ze in de sector, nadat er de laatste jaren vooral veel geld geïnvesteerd is in staal. Die oproep komt vanuit de Ierse boerenorganisatie IFA.

"Melkveehouders hebben hedendaags te maken met fikse uitdagingen rondom hun economische duurzaamheid", zegt Tom Phelan, voorzitter van de IFA. Hij roept verwerkers dan ook op om de dalingen van februari niet te herhalen over maart. 

Stoppen met de verlaging
"De coöperaties onderwijzen melkveehouders over duurzaamheid. Nu moeten ze ervoor zorgen dat duurzaamheid ook over de economische levensvatbaarheid van melkveebedrijven gaat", zegt Phelan. Achter de schermen vindt dan ook een grote lobby plaats om het tempo van de prijsverlagingen te vertragen.  

30

cent

levert de markt maximaal op

De basisprijs voor februari werd met 1 tot 3 cent per liter verlaagd. Verwerkers gaven aan dat de uitdagende omstandigheden de oorzaak zijn van de dalingen; zo levert de markt slechts een melkprijs op van 28 tot 30 cent per liter. Doorgaans krijgen melkveehouders prijzen rond de 33 tot 34 cent per liter. Aurivo betaalde zelfs nog een bedrag van 35,58 cent per liter.

Niet alleen investeren in staal
Hoewel de IFA niet specifiek naar 1 verwerker wijst, blijkt met name het besluit van Glanbia (om de melkprijs te verlagen) kwaad bloed te zetten. "De beslissing die sommige coöperaties over de melkprijs maken, laten zien hoe weinig weet ze hebben van de economische uitdagingen van de melkveehouders." De voorzitter geeft aan dat het net zo belangrijk is om te investeren in melkveehouders, als in staal.

Nu doen melkveehouders er alles aan om betrokkenen contact te laten opnemen met de verwerkers, om zodoende de zorgen onder de aandacht te brengen. "Coöperaties moeten de daling van de melkprijs tot staan brengen of minimaliseren."

Horrorwinter achter de rug
Ondertussen herstelt de melkveehouderij nog van een horrorwinter. Ook de lente kwam pas laat en daarnaast werkte het weer niet mee in het afkalverseizoen. Hier stopt het niet, want nu dienen zich hogere kosten aan, wat de kwaliteit van gras op een laag niveau laat uitkomen.

Ondanks de tegenslagen komt de melkproductie over februari uit op een plus van 2,4%. Wat niet wegneemt dat melkveehouders hulp nodig hebben om de komende 3 maanden door te komen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.

Meer over

Glanbia
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
R.Batterink 7 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878137/ierse-melkveehouder-verdient-investering][/url]
Wat een wazig verhaal. De schrijver snapt er niks van. VerspVerspilde ruimte van de media.
hans 7 April 2018
Een boerenvoorman die eens voor de boeren, notabene z'n achterban, opkomt, ja dat is pas vreemd.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden