Inside: Zuivelmarkt

Aanbod Nederlandse melk neemt verder af

16 April 2018 - Herma van den Pol - 2 reacties

Over maart laat het aanbod Nederlandse melk een verdere afname zien. De daling is het gevolg van tegenvallend weer, maar er speelt meer. Met de rode cijfers over februari en maart resulteert dit meteen in een kwartaal met de laagste melkaanvoer sinds het einde van het melkquotum.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over maart leverden Nederlandse melkveehouders 1,22 miljoen ton melk af bij de fabrieken. Een min van 2,6% ten opzichte van een jaar eerder en bijna 2% onder het volume van 2016. De lagere melkaanvoer wordt mede veroorzaakt door het extreem koude weer van begin maart. 

Vetproductie iets lager
Het kan direct de verklaring zijn voor het hogere vetpercentage over maart. Die komt uit op 4,54%, waar deze een jaar eerder nog 4,45% bedroeg. Als gevolg daarvan komt de vetopbrengst uit op 55.195 ton. Een verschil van 0,6% met een jaar eerder. Iets wat ook bij diverse verwerkers positief uitpakt in de melkprijs.  

Hogere melkproductie per koe?

Toch ziet het er niet naar uit dat dit de complete verklaring is. Zo klinken er namelijk geluiden uit het veld die erop wijzen dat melkveehouders de melkproductie per koe via het voer hoog proberen te houden. Wat voldoende zou moeten zijn om een week met minder liters te compenseren. 

Het andere deel van de verklaring is waarschijnlijk dat er her en der melkveehouders gestopt zijn. Als gevolg daarvan lopen er minder melkkoeien rond. Vooral in het zuiden van Nederland melden loonwerkers dat er melkveehouders stoppen of gestopt zijn. Het blijft echter gissen tot de nieuwste cijfers van het CBS bekend gemaakt worden. Die worden richting het einde van april verwacht, middels de rapportage van de fosfaatproductie.      

Achterstand neemt toe
In totaal produceerden de Nederlandse melkkoeien tot en met maart 3,55 miljoen ton melk. Een negatief verschil van 1,2% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2017. In vergelijking met 2016 gaat het zelfs om een achterstand van 1,8%. Wordt de aanvoer echter vergeleken met 2015 dan blijkt het om een toename van 15,8% te gaan.

Door de invoering van fosfaatrechten is ook de melkproductie per koe belangrijk geworden. Naar Amerikaans voorbeeld zou een maandelijkse rapportage van de gemiddeldE melkproductie per koe meer inzicht geven in de rechten die nodig zijn en daarmee de stappen die sector nog moet zetten en de potentie van de melkaanvoer. Nu is het wachten op de cijfers van het CBS.   

Bekijk de koers van prijs voor fosfaatrechten.

Melkproductie over maart onder die van 2016 en 2017.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden