Inside: Voermarkt

Niet alleen stro wordt duurder

25 April 2018 - Herma van den Pol

De stroprijzen nemen opnieuw toe, terwijl de prijzen al opmerkelijk hoog zijn. Of de prijs het record van 2012 gaat verbreken (€185 per ton), is nog onzeker. Echter, verdere stijgingen worden niet uitgesloten. Het is overigens niet het enige voercomponent dat duurder wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De honger naar stro blijft groot en dat uit zich in de prijzen; mede omdat alleen Spanje nog beschikt over voldoende voorraad. Er is slechts mondjesmaat aanbod van stro uit Frankrijk en dat heeft zijn weerslag op de prijs. Die blijft gemiddeld gezien staan op €160 per ton tarwestro; dit verhult een bovenkant van €165 per ton franco boerderij. Het is een prijs die al een hele lange tijd niet meer gezien is.

165

euro

per ton voor tarwestro

Gerstestro noteert dezelfde prijs als tarwe, hoewel de hoge uitschieters (die in tarwe gezien worden) in gerst uitblijven. Nog een verschil is dat de gerstoogst bijna 1 maand eerder komt, dan de oogst van tarwe. De gerstoogst vindt doorgaans namelijk in juni plaats, waarmee de aansluiting net even iets beter is. De tarweoogst vindt pas later plaats en er is op het moment nog veel onzekerheid over het tijdstip van die oogst. Dit gaat uiteindelijk ook bepalen of de prijs van stro nog veel ruimte krijgt om toe te nemen.

Weidehooi wordt krap
Niet alleen stro begint krapper te worden, maar ook het aanbod van hooi neemt af; onder invloed van de vraag vanuit paardenhouders. Vooral de prijs van weidehooi neemt wekelijks toe, terwijl het aanbod steeds krapper wordt. Gemiddeld komt de prijs uit op €185 per ton franco boerderij. Aan de bovenkant klinken prijs van €200 per ton, franco boerderij. Engels Raai kent een meer bescheiden prijsstijging en komt uit op €140 per ton franco boerderij.

De stijgingen in de structuurproducten zijn al geen goed nieuws voor de voerprijs, maar ook de prijzen voor tarwe en korrelmaïs lopen op. Die liggen nu weer boven het niveau van 1 jaar eerder. Het heeft gevolgen voor de prijzen van ontsloten tarwe en maïsmeel, die beiden duurder worden. Het zijn producten die volop ingezet worden als aanvulling van het grasrantsoen. Het laatste product, waarvan de prijs voorzichtig wat oploopt, is bierbostel. Die prijs komt uit op €2,40 per procent droge stof.

Meer handel in kuilgras
Een product waarvan de prijs bleef staan op €1 per procent droge stof, maar waarin wel meer handel plaatsvindt, is kuilgras. Veel melkveehouders in het noorden van het land proberen ruimte te maken voor de eerste snede gras, iets wat nu snel dichterbij komt. Als gevolg daarvan kent de prijs van kuilgras een grote spreiding, maar het gemiddelde blijft wel staan. 

Er is minder leven in de handel van snijmaïs. Voorzichtig worden meer transacties gemeld en lijkt een stijging in zicht. Dit komt ook tot uiting in de gemiddelde prijs, welke blijft staan op €55 per ton franco boerderij. Het steekt schril af tegen de stroom voeraardappelen richting de melkveehouderij. Die prijs komt uit op €25 tot €30 per ton franco boerderij.

Per saldo melden de meeste spelers dat er minder vee rondloopt, wat zich uit in de vraag naar voer. Tegelijkertijd ziet het ernaar uit dat er ook partijen zijn die ervoor zorgen dat melkveehouders aan de slag gaan met een onafhankelijke voeradviseur. Als gevolg daarvan verandert de vraag naar voer. De hogere prijzen voor diverse voerproducten zijn door deze ontwikkelingen, en de grote beschikbaarheid van ruwvoer, niet direct een bedreiging voor het inkomen. De hoogste prijs werd in 2012 behaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden