Inside: Zuivelmarkt

Rauwe melk is plotseling schaars

9 Mei 2018 - Wouter Baan

Alhoewel de melkaanvoer deze maand richting een piek werkt, is dat niet terug te zien op de spotmarkt. Melk is zelfs schaars te noemen; de meeste zuivelaars verwerken de aanvoer in eigen fabriek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkverwerkers laten weten dat de aanvoer goed behapbaar is, ondanks dat er sprake is van oplopende volumes. De uitval van 1 verwerkingsdag (vanwege Hemelvaartsdag) zorgt niet voor overvolle fabrieken. Sterker nog: bij voorkeur verwerken zuivelaars de melk zelf. Dit geeft aan dat de verwerking rendabel is. In Duitsland is de situatie niet anders, al ligt de melkaanvoer daar zo’n 3% boven het niveau van 2017.

De oplopende vetmarkt is de reden van stijgende prijs op spotniveau. Ook voor de komende weken wordt een vaste ondertoon verwacht in het melkvet. Met de huidige boterprijzen is er nog opwaarts potentieel in de roomprijs. Het is terug te zien in de DCA-roomprijs die deze week een stijging laat zien van €250 tot €6.700 per ton (af fabriek).

Of de opleving standhoudt, moet blijken 

Rauwe melk trekt aan
Rauwe melk wordt in Nederland over de volle breedte verhandeld boven de €30 per 100 kilo. Wel is er deze week sprake van een dunne markt, omdat de volumes er simpelweg niet zijn. De DCA-notering stijgt met €1,25 tot €31,50 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd). In de markt wordt verrassend gereageerd op de opleving; een paar weken geleden was de situatie namelijk nog andersom.

Naast de stijgende vetmarkt, wordt de prijs van spotmelk dezer dagen gesteund door de vraag vanuit het verssegment. Dit houdt ongetwijfeld verband met het fraaie weer van de afgelopen dagen, waardoor de ijsconsumptie een opleving kent. Of de stijgende lijn richting de komende weken doorgezet kan worden, moet nog blijken. Het weer slaat om; dit normaliseert waarschijnlijk de vraag vanuit het verssegment.

Markt met keerzijde
De prijs van magere melkconcentraat is de schaduwzijde van de goede vetmarkt. Er is in heel Europa sprake van veel aanbod. Verwerkers, zonder droogcapaciteit, nemen genoegen met lage prijzen voor concentraat en ondermelk. De poederproducenten kunnen dus putten uit een ruim aanbod. Toch is de prijs van magere melkpoeder stijgende; dit als gevolg van goede afzetmogelijkheden op de wereldmarkt. In het verlengde hiervan stijgt ook de DCA-notering voor magere melkconcentraat met €50 tot €680 per ton (af fabriek).

DCA spotprijs melk Prijsrange (week 19) Aantal opgaven Gemiddelde
€31,55 (+€1,25) €30,00 - €33,00 6 €31,50
Toelichting DCA-Markten: Vanwege schaarste trekt de prijs van rauwe melk aan; zowel in Nederland als in Duitsland. Hoe houdbaar de prijzen op deze niveaus zijn, zal de komende weken moeten blijken. In Europa is sprake van een zoekende markt.
DCA  Room Prijsrange (week 19) Aantal opgaven 6 Gemiddelde
€6,700 per ton (+€250) €6.600 - €6.750 6 €6.700
Toelichting DCA-Markten: De vetmarkt blijft maar aantrekken en nog altijd is er in room ruimte voor stijgende prijzen. De markt verschuift de komende weken eerder opwaarts, dan neerwaarts. Hoeveel opwaarts potentieel er is, moet nog blijken. De markt is lichtelijk nerveus op deze hoge niveaus. 
DCA magere melkconcentraat Prijsrange (week 19) Aantal opgaven Gemiddelde
€680 per ton (+€50)  €600,00 - €700,00 6 €680
Toelichting DCA-Markten: Hoewel de prijsrange gelijk is aan vorige week, stijgt de notering deze week. Dit komt door de hogere prijzen die worden gerealiseerd in magere melkpoeder. Er is per saldo sprake van een ruim aanbod; de verwerkingscapaciteit laat hier en daar te wensen over. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden