Inside: Voermarkt

Prijs voeraardappelen verder onder druk

15 Mei 2018 - Kimberly Bakker

Dat het de afgelopen weken mooi weer was, is ook terug te zien in de voerhandel. Het maakt dat er weinig handel is in Engels Raaigras en zorgt ervoor dat de prijs van voeraardappelen verder onder druk komt te staan. Dit terwijl de handel in snijmaïs weer iets opleeft.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van voeraardappelen kwam tot en met week 17 enkele weken uit op €27,50 per ton franco boerderij. Van die prijs heeft men voorlopig afscheid genomen. In week 18 daalde de prijs al naar €25 per ton franco boerderij en deze week doet daar nog een schepje bovenop. Daardoor daalt de prijs verder naar €24 per ton franco boerderij. 

De daling wordt voornamelijk veroorzaakt door het grote aanbod van aardappelen. De slechte bewaring maakt dat veel aardappelen worden doorgeschoven naar de voermarkt. Dit terwijl de noodzaak om bij te voeren minder wordt. Echter, wanneer de kwaliteit uitstekend is, is de melkveehouder heel af en toe nog steeds bereid om €30 per ton franco boerderij neer te leggen.

Vraag naar stro blijft stabiel
Er is nog steeds aardig wat vraag naar stro, maar niet meer dan vorige week het geval was. Volgens diverse handelaren komt dat omdat de prijs hoog is. De algemene opvatting is: "Wat de veehouder niet nodig heeft, koopt hij nu ook niet." Het maakt dat de prijs voor stro (gerstetro en tarwestro) stabiel blijft op €160 per ton franco boerderij. De verwachting is dat het aanbod momenteel voldoende is om te wachten tot de start van de nieuwe oogst.

Van een tekort aan product is in kuilgras helemaal geen sprake. Er is nog meer dan voldoende voorraad en de verkopers willen graag van het product af. Het levert een prijsranche op van €35 tot €50 per ton franco boerderij. De hoge prijzen worden echter alleen betaald voor zeer goede kwaliteit. Ook de handel is bierbostel is lastig, omdat er zeer weinig vraag is. Het maakt dat de prijs naar €2,10 per procent droge stof zakt.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Hoewel de vraag wat tegenvalt, blijft de prijs van weidehooi hoog noteren.

Daarentegen neemt de handel in snijmaïs juist toe. De prijs voor snijmaïs komt uit op €55 per ton franco boerderij. In een enkel geval wordt er €60 per ton franco boerderij betaald. Echter, in vergelijking tot de voorgaande jaren is de prijs nog steeds erg laag en is er weinig vraag naar het product. Daarbij wordt opgemerkt dat veel melkveehouders nog een grote voorraad hebben.

Weinig handel in hooi
Hoewel er in week 18 nog een strijd was tussen de melkvee- en paardenhouders (wat betreft weidehooi), is daar nu geen sprake meer van. De handel wordt beschreven als 'zeer rustig', waardoor de prijs blijft staan op €185 tot €190 per ton franco boerderij. Voor goede kwaliteit kan de prijs soms oplopen naar €200 per ton.

Ook is er maar beperkt handel in de andere hooisoort, Engels Raaigras. Het maakt dat de prijs uitkomt op €135 per ton franco boerderij, iets lager dan 2 weken geleden. Dit vooral omdat de kwaliteit hier en daar wat tegenvalt.

Eerste snede van goede kwaliteit
Het feit dat de handel zo rustig is, heeft onder meer te maken met het feit dat veel melkveehouders druk zijn met de eerste snede. Uit de eerste verhalen blijkt dat het grootste gedeelt al klaar is met maaien. En ook wordt er uitermate positief gereageerd op de kwaliteit van de eerste snede. 

Daarbij wordt wel opgemerkt dat sommigen de komende 2 weken nog druk zijn met de eerste snede. Zij willen het gras harder laten worden, met name voor de paardenhouderij. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden