Inside: Mestmarkt

Varkenshouder is kind van de rekening op mestmarkt

17 Mei 2018

Het voorjaar is al een eind gevorderd, wat betreft het aanwenden van mest. Wat heeft het voorjaar gebracht, en hoe staat de mestmarkt ervoor?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het lijkt een voorjaar van superlatieven. Het aanbod van mest is in deze tijd van het jaar nog niet eerder zo groot geweest, terwijl de voorjaarsaanwending zo goed als afgerond is. Op bouwland wordt de laatste hand gelegd aan de percelen waarop maïs wordt gezaaid, en dan is het voor wat betreft bouwland klaar. Voor grasland zijn er na het oogsten van de eerste snede gras weer nieuwe uitrijdmogelijkheden, wat vrijwel geheel wordt benut met rundveedrijfmest.

Veel vleesvarkensdrijfmest over
Wie de balans opmaakt, houdt onderaan de streep veel vleesvarkensdrijfmest over. De hoeveelheid mest die (ten opzichte van andere jaren) in de mestputten blijft zitten, wordt geschat op zo'n 40%. En dat is een zorgelijke hoeveelheid, waar vooral het weer debet aan is geweest. Daardoor is veel fosfaatruimte niet ingevuld. De grote vraag is: komen er in de zomer voldoende mogelijkheden om die ruimte alsnog te benutten?

Daarvoor is een vlotte en/of vroege oogst van belang, alsook een verlenging van het uitrijdseizoen tot half september. Echter, boven alles is werkbaar weer gewenst, om de druk zodoende enigszins van de markt te halen. Bezitters van mestopslagen ruiken bloed en proberen de huidige situatie te ‘gebruiken’ om een deel van hun silo’s af te vullen. Dit voor hoge toe te betalen bedragen.

Export van mest
Naast extreem weer, speelt ook de export van mest parten. Naar Duitsland gaat beduidend minder mest als gevolg van de nieuwe wetgeving, maar ook naar België en Frankrijk is het dringen geblazen. Dit omdat degene die prijstechnisch het meest interessante aanbod doet, een spekkoper is.

Voornamelijk intermediairs die werken met vast-prijscontracten lijken geen keus te hebben, waardoor de export een ware prijzenslag is. Echter, wie serieus rekent met de huidige dieselolieprijzen heeft geen financiële ruimte, waardoor het niet alleen voor de veehouder, maar ook voor de intermediair een zwaar jaar gaat worden.

De verwachte verhoging van de ophaalbijdragen in een aantal gebieden van vleesvarkensdrijfmest en rundveedrijfmest is uitgekomen, en dat onderstreept de moeizame afzet van mest.​De ophaalbijdragen van vleesvarkensdrijfmest stijgen, zowel in het noorden als het zuiden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden