De melkaanvoer in de Verenigde Staten (VS) lag in april voor de vierde maand op rij voor op 2017. In sommige staten ontbreekt het aan capaciteit om de melk verwerkt te krijgen. Dit leidt tot dumpacties.
In vergelijking tot dezelfde maand vorig jaar eerder, molken de Amerikaanse melkveehouders 0,7% meer tot 7,8 miljoen ton. De hogere melkaanvoer is een gevolg van de gegroeide melkveestapel. In april telde de VS namelijk 14.000 dieren meer dan in dezelfde maand in 2017. In totaal molken de melkveehouders in april 8,74 miljoen koeien. Echter, vergeleken met de melkveestapel van maart is een krimp van 2.000 koeien zichtbaar.
De krimpende melkveestapel is een gevolg van de lage melkprijs die Amerikaanse melkveehouders uitbetaald krijgen. De prijs is zo laag dat melkveehouders uit de staat Wisconsin om noodhulp hebben gevraagd bij het Amerikaanse congres. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verwacht echter wel dat er betere tijden opkomst zijn. Zij gaan er in hun prognoses vanuit dat de melkprijs volgend jaar (2018/2019) gaat stijgen. Dit als gevolg van een krimpende melkveestapel.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)De melkaanvoer lag in april boven het niveau van 2017, al was het verschil in maart groter.
Melkdumping in noordoosten
In het noordoosten van de VS, met staten als Vermont en New York, zorgt de stijgende melkaanvoer voor problemen. Zo zijn meerdere melkverwerkers in die regio (onder meer: O'Lakes dairy, Agri-Mark, St. Albans Cooperative Creamery, Dairy Farmers of America) dumpacties gestart, wat door de federale overheid is goedgekeurd. In praktijk zijn er 2 soorten dumpingen.
In het meest gunstigste geval wordt de melk naar de fabriek getransporteerd om afgeroomd te worden. De room wordt dan gebruikt voor de boterproductie, terwijl de ondermelk wordt gedumpt. Dit omdat het aan verwerkingscapaciteit ontbreekt om er magere melkpoeder van te maken. In een minder gunstig geval wordt de rauwe melk al gedumpt op de boerderij, veelal in de mestputten. Deze vorm van dumping is ten minste toegestaan tot 15 juli, al wordt niet uitgesloten dat de dumpperiode wordt verlengd.
Wel melkgeld uitbetaald
De melkveehouders in kwestie ondervinden in principe geen financiële gevolgen van de dumpacties en krijgen ook melkgeld uitbetaald. Volgens Bob Wellington van Agri-Mark is de stijgende melkaanvoer niet eens zozeer het probleem; het ontbreekt volgens hem aan verwerkingscapaciteit. Overigens is dit probleem niet nieuw. Ook in 2015 (53.900) en 2017 (77.110 ton) werden aanzienlijke volumes melk gedumpt.