GMO-vrij is al standaard

Duitse consument omarmt bijzondere melk

24 Mei 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

Biologische melk, weidemelk, hooimelk, regiomelk en lactosevrije melk. Het is maar een greep uit de bijzondere soorten melk die in de Duitse supermarkten te vinden zijn. De Duitse consument is steeds vaker bereid om voor bijzondere producteigenschappen te betalen en dat is een trend die ook in 2018 doorzet, aldus het Duitse marktbureau AMI. Ondertussen is de helft van alle melk al GMO-vrij.

FrieslandCampina werkt aan de toplijn zuivel, en dat is niet zonder reden. In Duitsland, een van de belangrijkste handelspartners van Nederland, omarmen consumenten steeds vaker zuivelproducten met bijzondere eigenschappen. Het AMI laat weten dat er het afgelopen jaar vanuit de retail een groeiende vraag naar zuivel met bijzondere eigenschappen werd waargenomen. 

Meer over voor meerwaarde
Naast de trend dat er meer zuivelproducten met bijzondere eigenschappen in het schap terechtkomen, is de consument steeds vaker bereid om er meer voor te betalen. "Uit de jongste cijfers over het eerste kwartaal van 2018 blijkt dat deze trend zich heeft doorgezet", zo laat het AMI weten.

Bijna de helft van alle melk GMO-vrij

De melk die geproduceerd wordt zonder de inzet van producten die genetisch gemanipuleerd (GMO) zijn (de zogenaamde VLOG-standaard), neemt binnen de melkstromen een bijzondere positie in. "Bijna de helft van alle Duitse melk is GMO-vrij", stelt het AMI. "GMO-vrij heeft zich ondertussen bij veel spelers in de markt tot de standaard ontwikkeld.

"De productie van melk, volgens de VLOG-standaard, wordt aangejaagd door het betalen van een premie. In Duitsland ligt die volgens het AMI tussen de €0,80 en €1,50 per 100 kilo. "In de handel wordt de melk echter zonder premie aangeboden." Een verschil met Nederland, waar bij veel bedrijven GMO-vrije melk pas net geïntroduceerd is, of zich nog in een proeffase bevindt.

Aandeel biologisch groeit
Onder de GMO-vrije melk valt ook biologische melk, die sowieso aan deze eis moet voldoen. Een segment dat snel in omvang groeit; zo toonde de aanvoer van biologische melk over het eerste kwartaal van 2018 een stijging van 28,9% (in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2017).

Het laat de aanvoer uitkomen op 274.581 ton melk, waarmee het aandeel groeit naar 3,4% van de totale melkplas. De productie van biologische boter steeg met 20,9% en de productie van biologische kaas schrijft een stijging op van 18,5%.

Foto: Cineberg / Shutterstock.com

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.

Meer over

AMINon GMO
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
v Rossum 27 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878641/duitse-consument-omarmt-bijzondere-melk][/url]
Hoe staat het met vlog 28 ?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden