Inside Melk

ING signaleert nieuwe trend in melkprijs

4 Juni 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

De melkprijzen trekken over juni weer aan, zo voorziet ING in haar nieuwste vooruitzicht voor de agrarische sector. Voor het restant van 2018 zijn de vooruitzichten ook overwegend positief, maar vanaf oktober signaleert de bank een nieuwe trend. Is dure wintermelk verleden tijd?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkprijs begon 2018 met een daling. Ondanks deze daling, handhaaft de melkprijs zich boven het gemiddelde van 2011 tot en met 2016. De maand juni luidt een trendbreuk in en levert een hogere melkprijs op. Over 2018 voorziet de bank een melkprijs die 3% lager uitpakt, in vergelijking tot 2017. Iets wat komt doordat de uitschieters van 2017 niet gehaald worden.

Trendbreuk vanaf oktober
Iets anders wat er in de prognose van de ING uitspringt, is de trendbreuk vanaf oktober. In het verleden was, op een enkel uitzonderlijk jaar na, de wintermelk altijd de duurste melk. Met de afschaffing van een wintertoeslag (bij diverse verwerkers) werd al een signaal gegeven dat sturing daarop minder belangrijk werd, maar nu laat de trend duidelijk zien dat de verwachting voor het vierde kwartaal minder goed is en concurreert met de prijzen van het derde kwartaal.

Ook in Q4 van 2017 kelderden de prijzen

Ook in 2017 gingen de prijzen van diverse fabricaten in het vierde kwartaal onverwachts hard onderuit, maar toen gingen verwerkers amper over tot het bijstellen van de melkprijs. Bij DMK kwam dit mede voort uit de wil om leden te binden. Dit jaar moet de verwerker zich wederom bewijzen, om zodoende een verdere uitstroom te voorkomen. Hoewel het faillissement van BMG de druk wellicht iets van de ketel gehaald heeft.

Belangrijke boodschap
Onder meer FrieslandCampina gaf bij een toelichting op de jaarcijfers aan dat de scheve verhouding tussen de melkprijs en de valorisatie van melk geld heeft gekost. Als ING het bij het rechte eind heeft, wordt 2018 een herhaling van 2017. Echter, deze keer gaan de verwerkers over tot verlagingen. Voor de Nederlandse melkveehouder, die in het vierde kwartaal de balans in de fosfaatrechten moet opmaken, is het een belangrijke boodschap.  

De bank, die maar een klein deel van de melkveehouders vertegenwoordigt, geeft in het vooruitzicht voor de agrarische sector aan wat de koers van de melkprijs wordt, maar meldt tegelijkertijd dat een krimp van veestapel niet wenselijk is. Die krimp wordt genoemd is samenhang met het klimaatvraagstuk. De bank stelt dat de veehouderij verplaatsen naar het buitenland niet de oplossing is. Innovaties op het gebied van voerefficiency, blijvend grasland en rantsoenoplossingen voor koeien bieden meer kansen.De maand oktober zal volgens de ING een daling laten zien. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden