Inside Melk

Slacht melkkoe geen garantie voor minder melk

7 Juni 2018 - Herma van den Pol

De komende tijd gaat het aantal slachtingen van melkkoeien, zowel in de Verenigde Staten (VS) als in Nieuw-Zeeland, toenemen. De redenen om te slachten zijn echter totaal verschillend. Toch levert het nog niet direct geluiden op die wijzen op minder melk. Mexico en China leveren een verhaal op; wat zijn de Chinese plannen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen voor maïs- en sojameel stegen in de VS over april naar het hoogste punt in 2 jaar tijd. De prijs van luzerne tikte zelfs het hoogste punt in 3 jaar tijd aan. In combinatie met een kleine verbetering van de melkprijzen, levert het een marge op die onder druk staat.

Verborgen pijn
De slachtingen in de VS laten tot en met half mei, als gevolg van de ontwikkelingen, een voorsprong van 5,1% zien (ten opzichte van 2017). In de markt wordt de vraag gesteld of de pijn op het boerenerf niet onderschat wordt. Steeds meer melkveehouders stappen namelijk uit de sector. Tegelijkertijd wordt daarmee de basis gelegd voor een gezonde toekomst.

Melkprijs argument voor uitbreiding

In Nieuw-Zeeland zijn de redenen om te slachten totaal anders. De prognose van Fonterra voor seizoen 2018/2019 zou juist een uitbreiding van de kudde moeten aanjagen. Hoewel ze de marktkenners met een openingsbod van 7 Nieuw-Zeelandse dollar tarten, en voor nogal wat opgetrokken wenkbrauwen zorgen, is het voor de melkveehouders goed nieuws. Mits ze die prijs in de loop van het seizoen kunnen handhaven.

De slachtingen in Nieuw-Zeeland zijn het gevolg van de plannen om de bacterie mycoplasma bovis bij koeien uit te roeien. Van de ongeveer 150.000 koeien die noodgedwongen geslacht gaan worden, bestaat de helft uit melkkoeien. Hoewel nog steeds niet duidelijk is wat de bron van de bacterie is, worden de plannen wel doorgezet.

De eerste slachtingen zullen komend jaar plaatsvinden. Het is nog niet duidelijk wat dit met de melkaanvoer gaat doen. Het staat vast de de plannen een fikse impact gaan hebben op de veehouders. Het ziet ernaar uit dat de melkveehouders ervoor kiezen om pas in de Nieuw-Zeelandse lente te beslissen wanneer ze het besmette vee laten slachten. Dit in de hoop dat er dan weer nieuwe inzichten zijn.

China jaagt groei aan
Zowel in de VS als in Nieuw-Zeeland staat de omvang van de kudde melkkoeien onder druk. Tegelijkertijd heeft China een nieuw plan bekendgemaakt om de mate van zelfvoorziening te verhogen. De overheid gaat namelijk helpen bij de financiering en verzekering van melkveehouders, als ook bij het verkrijgen van het land om de melkkoeien op te houden. Dit om de kwaliteit van de controle te verbeteren, en de nationale standaarden voor rauwe en gesteriliseerde melk te verhogen. Ook moet er een hoogwaardig 'track and tracesysteem' komen voor het hele productieproces.

Een derde maatregel die genoemd wordt, is de introductie van hoogwaardige fokkoeien en om nationale fokbedrijven op te zetten. Ook wordt er ingezet op de teelt van voedergewassen. Beide zaken moeten bijdragen aan een hoger aanbod van hoge kwaliteit rauwe melk. 

Opstarten nationale fokbedrijven

Timing niet gunstig
Alles tezamen moet ervoor zorgen dat de reputatie en kwaliteit van Chinese babyvoeding over 3 jaar significant verbeterd is. Het is niet de eerste maatregel die China neemt en het zal ook niet de laatste zijn. Melk in China leverde over april (3,1% vet en 2,8% eiwit), volgens het Italiaanse Clal, nog €44,60 per 100 kilo op. Het is een redelijk gemiddelde prijs, maar wel 1 die elke maand lager wordt. In combincatie met de oplopende voerprijzen werd dit de plannen juist tegen. 

Na China richten de ogen zich op Mexico. Traditioneel gezien een belangrijke afnemer van Amerikaanse zuivel. Hoewel het even iets rustiger was in deze regio, rommelt het nu wel weer wat tussen de 2 landen. Het biedt goede kansen voor de afzet van Europees varkensvlees, maar ook voor kaas. Kansen die de Amerikaanse sector ziet verdampen, wat nog meer spanning op kan leveren in de prijszetting van melk. Bijvoorbeeld alleen in Wisconsin al geeft de export ruimte aan de afzet van 1.500 melkveehouders.  

Trends die al eerder ingezet zijn, in combinatie met de onverwachte ontwikkelingen, hebben geresulteerd in betere kaarten voor de Europese Unie. Het blijft echter opletten door het onrustige karakter van de wereldmarkt. Toch lijkt de uitgangspositie van melkveehouders in Europa net even iets beter dan die van de collega's in de VS en Nieuw-Zeeland. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden