Inside Melk

Mexico wil heffing op kaas uit VS

19 Juni 2018 - Kimberly Bakker

De Verenigde Staten (VS) worden waarschijnlijk opnieuw getroffen door een importheffing. Na Canada heeft nu ook Mexico aangegeven importtarieven te heffen op Amerikaanse zuivel, en daarbij zal de kaashandel het hardst getroffen worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De VS en Canada hebben de afgelopen 2 weken ruzie gemaakt over de Canadese importtarieven op Amerikaanse zuivel. Echter, nu heeft ook Mexico bekendgemaakt dat het importheffingen gaat voeren op een deel van de Amerikaanse zuivelexport (als gevolg van de heffingen op Mexicaanse staal en aluminium). Binnen de zuivelindustrie zullen deze heffingen het meeste effect hebben op de kaashandel tussen de 2 landen.

Impact op Amerikaanse industrie
Rabobank meldt in een persbericht dat de Amerikaanse kaasexport vanaf 5 juni te maken heeft gekregen met heffingen van 10% tot 15%. Het plan is om dit per 5 juli te verhogen naar 20% tot 25%. Deze tarieven lijken laag vergeleken met de 270% vanuit Canada, maar kunnen alsnog een grote impact hebben op de zuivelsector in de VS. In 2017 was de kaasexport naar Mexico goed voor 28% van de totale Amerikaanse kaasexport, en daarnaast betrof het 80% van de totale Mexicaanse kaasimport.

De laatste keer dat Mexico importtarieven hanteerde op Amerikaanse kaas was in 2010 en toen ging het om een periode van 14 maanden. Echter, toentertijd had dit vrij weinig effect op de exportcijfers. Tom Bailey, senior dairy analist bij Rabobank RaboResearch, verwacht dat dit nu anders zal zijn: "Gezien de ernst van de situatie bij de heronderhandeling van de NAFTA, denk ik zelfs dat er nog meer producten aan de lijst worden toegevoegd. Een voorbeeld daarvan zouden de melkpoeders kunnen zijn."

Kansen voor EU?
Volgens Rabobank heeft Mexico nog een flinke voorraad van kaas, waarmee ze het 6 maanden moeten kunnen uithouden. Echter, wanneer de tarieven langer aanhouden, dan moeten beide landen op zoek naar andere opties. Voor Mexico zou dit de Europese Unie (EU) kunnen zijn. Dit omdat het land onlangs een vernieuwde vrijhandelsovereenkomst met de EU heeft gesloten. Daarnaast zou Mexico er ook voor kunnen kiezen om een handelsovereenkomst met Nieuw-Zeeland te ondertekenen.

De VS zal uiteindelijk te lijden hebben onder de tarieven, omdat het nieuwe markten zoekt voor het melkoverschot. Wat echter nog belangrijker is, is dat dit blijvende gevolgen kan hebben voor de reputatie van de VS. Het land kan op het wereldtoneel gezien worden als een minder betrouwbare handelspartner. "Mexico is de grootste exportpartner en heeft daarmee ook invloed op het grootste volume Amerikaanse melk. Zo werd bijvoorbeeld 3% van alle in Amerika geproduceerde melk naar Mexico geëxporteerd", aldus Bailey.

Rabobank ziet echter ook wel een voordeel voor de VS. "Het zou de VS namelijk kunnen dwingen om te zoeken naar nieuwe exportmarkten. Dat betekent dat het land minder afhankelijk kan worden van de NAFTA en China."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden