Inside Melk

Hogere melkprijzen dominant over juni

11 Juli 2018 - Herma van den Pol

Over juni zijn verhogingen in de melkprijzen dominant. Alleen in de Beemster (bij Cono Kaasmakers) bleef de prijs stabiel, maar wel op een niveau die boven de prijs van andere verwerkers ligt. Over juli houdt de stijgende trend aan, zo blijkt uit de jongste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De huidige melkmarkt heeft een onverwachte wending genomen. De prijzen komen langzaamaan omlaag, ondanks dat de zomervakantie doorgaans garant staat voor stabiele prijzen. De vragen die nu opduiken zijn: hoeveel gewicht gaan de droge omstandigheden in de schaal leggen? Komt er minder melk, en hoeveel minder dan?

Goede stemming
Over juni was de stemming goed en ditmaal wordt dat weerspiegeld in de prijzen. Zo gingen de melkprijzen met €0,22 omhoog tot €1,28 per 100 kilo. Een vrij grote bandbreedte, wat vooral te maken heeft met het niveau waarop de prijs staat en de wat voorzichtige houding ten opzichte van de grillige markt.

34,05

euro

per 100 kilo is de hoogste prijs voor juni

Het levert bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk (4,41% vet en 3,47% eiwit) prijzen op van €31,59 aan de onderkant (Vreugdenhil). Echter, wanneer Arla ook in de vergelijking zou staan, dan doet die het (met een melkprijs van €30) nog iets slechter. DMK/DOC Kaas volgt met €32,84 per 100 kilo, FrieslandCampina noteert €33,40 (hierin is al rekening gehouden met inhoudingen), Bel Leerdammer sluit aan met €33,85 en Cono is de koploper met een prijs van €34,05 per 100 kilo.

Over juli houden plussen aan
Alle melkprijzen liggen daarmee bijna €1,90 tot meer dan €3 onder de prijs van vorig jaar. De noteringen van Arla, DMK en FrieslandCampina geven over juli aan dat de stijgingen doorzetten, maar tegelijkertijd is het speelveld veranderd. Wordt er rekening gehouden met het feit dat de prijs voor vrije melk teruggezakt is naar €34,50 per 100 kilo, dan lijken de stijgingen na juli niet verder door te zetten en is voorzichtigheid geboden.

Er zijn nog wel 2 troeven. De eerste is de droogte; hoelang houdt de droogte aan, en wat gaat dit doen met de melkaanvoer in de Europese Unie? De tweede troef is de Duitse verwerking. Vorig jaar begon DMK net na de zomer met een campagne om melkveehouders te behouden en verhoogde daarom de prijs. Gaat dat dit jaar weer gebeuren? Opnieuw laten melkveehouders weten de intentie te hebben om over te stappen, maar is dit na de teloorgang van BMG nog steeds zo?

In de bovenstaande prijzen is geen rekening gehouden met diverse toeslagen voor bijzondere melkstromen en weidegang, omdat niet alle melkveehouders daaraan meedoen. Heb je een andere jaarleverantie of andere gehaltes? Pas de melkprijsvergelijker aan en kijk hoe jouw bedrijf het doet ten opzichte van anderen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden