Inside Melk

Fosfaatrechten laten 230 euro achter zich

11 Juli 2018 - Herma van den Pol

Ook deze week laat de prijs voor fosfaatrechten een daling zien, wat het de tweede daling op rij maakt. Toch is deze daling veel minder hard dan de explosieve stijging die de recordprijs tot stand bracht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tweede week van juli levert een notering op van €227,50 per recht. Dat komt neer op een prijs van €9.782,50 per koe, uitgaande van 43 kilo fosfaat. Het is een daling van €4 in vergelijking tot de notering van 1 week eerder.

Waar ligt de bodem?
De daling wordt met name veroorzaakt door het loskomen van iets meer aanbod, in combinatie met een afwachtende koper. De vraag is nu: op welk niveau vindt de markt een bodem? Dat dit niet gebeurt op een prijs onder de €200 per recht, is zeer waarschijnlijk. Dit omdat er steeds meer geluiden te horen zijn dat er nog melkveehouders zijn die iets moeten doen: ofwel rechten kopen ofwel koeien van de hand doen.

Daarnaast is het wachten op de uitwerking van de vrijstelling voor jongvee bedoeld voor de vleesveehouderij. Deze werd om en nabij 1 juli verwacht, maar die deadline is opgeschoven naar half juli. Ook zijn er melkveehouders die geen uitslag hebben gehad over hun knelgevallenstatus. Het levert onzekerheid op, want wat is wijs? Koeien wegdoen in de gok dat er een negatief oordeel komt, of wachten en later een hogere prijs betalen (in het geval er een negatief oordeel geveld wordt)?

Waar ligt de bodem in de markt?

Lease?
Een nieuwe factor is de vraag om rechten te kunnen leasen zonder een afroming van 10%. Totdat ook hiervan duidelijk is wat het eindoordeel van landbouwminister Carola Schouten wordt, heeft het voor een nieuwe dynamiek gezorgd. Zo zijn er nog veel losse eindjes, terwijl het jaar al over de helft is.

Het fosfaatrechtenstelsel is nog lang niet af, maar het krijgen van financiering wordt steeds lastiger. De spelers in de fosfaatrechtenmarkt geven aan dat het momenteel geen kwestie meer is van een belletje plegen om financiering te krijgen. Het is een traject wat op kan lopen tot 4 weken of zelfs nog langer duurt.

Problemen bij RVO.nl?
Ten slotte worden er ook problemen gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het doorzetten van transacties zou uiterst moeizaam verlopen. Niet alleen in de fosfaatrechten, maar ook bij andere rechten. Dit betekent in diverse gevallen dat het geld langer op een derde rekening blijft staan en de koper zijn rechten nog niet krijgt.  

Er blijken net zoveel argumenten te zijn voor een hogere als voor een lagere prijs. Dat de markt flink in beweging is, is helder. Elke vraag die beantwoord wordt, zal de prijs weer een zet omhoog of een tik omlaag gaan geven. 

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 28)  Aantal opgaven Gemiddelde
€227,50 (-€4) €226,50 - €229 7 €227,50
Toelichting DCA-Markets: 
De rust op de fosfaatrechtenmarkt is weer teruggekeerd. Iets meer aanbod, in combinatie met minder vraag, vertaalt zich in een lagere prijs. De vraag is nu wat de onderkant van de markt wordt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden