Nieuws Rechtszaak

ZLTO sleept Noord-Brabant voor de rechter

19 Juli 2018

Belangenbehartiger ZLTO dagvaardt de provincie Noord-Brabant. Dit doet zij in samenwerking met een aantal boeren. ZLTO is van mening dat de provinciale Verordening natuurbescherming, die stevige gevolgen heeft voor de Brabantse veehouders, van tafel moet. Dat laat de organisatie in een persbericht weten.

Met de dagvaarding wil de belangenbehartiger zich inzetten voor de Brabantse veehouders. "Het nieuwe milieubeleid is onhaalbaar, oneerlijk en onbetaalbaar. Ook is het in strijd met de afspraken die eerder met de maatschappelijke partners zijn gemaakt en levert de regeling nauwelijks milieuwinst op", zo schrijft ZLTO in een persbericht.

Door de nieuwe provinciale Verordening natuurbescherming moeten veehouders hun stallen flink verbouwen om te voldoen aan de nieuwste eisen. "Wij zijn van mening dat veehouders zich in moeten zetten voor milieuwinst. Echter, de wijze waarop dit nu gebeurt, is onhaalbaar", aldus ZLTO.

Het is onhaalbaar, onbetaalbaar en oneerlijk

Familiebedrijven in de problemen
Volgens ZLTO is het financieel onhaalbaar om de stallen aan te passen. "De boeren die jaren geleden aan de regels voldeden, hebben die investering voor jaren gedaan. Het tussentijds aanpassen van die stallen is onhaalbaar en past niet bij het investeringsritme." ZLTO benadrukt dat veel familiebedrijven door de nieuwe regels in de problemen komen.

Daarbij is ZLTO van mening dat de veehouders worden benadeeld, ten opzichte van collega's in andere provincies. "ZLTO-Adviseurs hebben inmiddels met honderden boeren gesprekken gevoerd en concluderen dat het aantal dat dit financieel niet haalt of niet meer wil investeren alleen maar groter wordt", aldus de belangenbehartiger.

Aanvragen van vergunning
De verordering zegt dat veehouders hun stallen voor 2022 moeten aanpassen en voor 2020 een vergunning moeten aanvragen. "Het aanvragen van een vergunning duurt gemiddeld langer dan 1 jaar. De periode om de nieuwe vergunning aan te vragen, is daardoor aantoonbaar krap." Ook zijn er bij een aantal diercategorieën nog geen of onvoldoende stalsystemen beschikbaar om te kunnen voldoen aan de nieuwe normen (bijvorbeeld voor jongvee, vleesvee, kalveren en geiten).

ZLTO en Linssen Advocaten zijn hoopvol over de zaak. "Ik heb er alle geloof in dat wij deze zaak winnen. De impact van het vervroegde beleid is buitenproportioneel. Dit kun je gewoon niet eisen van de Brabantse veehouders", aldus Janus Scheepers, bestuurder van ZLTO.

Bekijk hier de dagvaardig.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Veehouderij

Brabant wil voorrang met ombouwsteun stallen

Nieuws stikstof

Rechter haalt streep door natuurvergunning Rendac

Podcast Stikstofdialogen

Vreugdenhil: 'Alle emissies stikstof langs dezelfde lat'

Nieuws Noord-Brabant

Geen stalaanpassing afbouwende veehouders

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief