Inside Voer

Voerprijzen lopen hard op door droogte

24 Juli 2018 - Kimberly Bakker

Hoe langer de droogte aanhoudt, hoe harder de prijzen voor voer oplopen. De handel is in 2 weken tijd volledig omgeslagen. Daar waar er toen geen kopers waren, zijn er nu kopers in overvloed. Dit omdat de voervoorraad bij de veehouders nu toch wel erg snel begint op te raken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor snijmaïs belandde vorige week op het hoogste punt in 3 jaar tijd. Dat record wordt echter deze week alweer geslecht, want de prijs is opgelopen tot €70 per ton franco boerderij. Daarbij laten handelaren weten dat het om gemiddelde kwaliteit gaat, want voor de echt goede kwaliteit wordt nog meer neergelegd.

Een aantal handelaren laat zelfs weten dat de prijzen met de dag stijgen (het is op het moment dus echt een momentopname) en dat er voor volgende week zelfs prijzen van rond de €80 per ton franco boerderij verwacht worden, mits het droog blijft. 

Weidehooi weer in trek
Ook weidehooi bleek afgelopen week meer in trek bij de veehouders. Daar waar de prijs de afgelopen weken bleef steken rond de €165 per ton franco boerderij, zet deze nu door naar €180 per ton franco boerderij. Daarbij melden handelaren wel dat het een lastige markt is, omdat veel verkopers het product toch nog vast willen houden. 

Daarnaast is ook de markt voor Engels Raaigras 180 graden gedraaid. De afgelopen weken was er amper vraag naar dit product, maar dat is deze week wel anders. De prijs stijgt naar €130 per ton franco boerderij. Daarbij zeggen diverse handelaren dat de opbrengst normaal is, maar dat de kwaliteit wel veel beter is (vergeleken met voorgaande jaren).

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van snijmaïs stijgt gewoon door, nadat deze lange tijd redelijk stabiel was.

Ook de prijs van bierbostel laat een fikse stijging zien. Daar waar de prijs afgelopen weken rond de €2 per procent droge stof noteerde, stijgt deze nu door naar €2,40 per procent droge stof. Ook hier is de verwachting dat dit voorlopig nog niet het hoogtepunt is.

Stroprijs noteert kleine stijging
De stroprijzen (zowel gerste- als tarwestro) laten een minimale stijging zien. De prijs komt uit op €120 per ton franco boerderij. Hierbij zijn, volgens diverse handelaren, vraag en aanbod goed met elkaar in balans. Zij geven echter wel aan dat de prijs de komende tijd, wanneer het droog blijft, nog flink kan oplopen.

Toch kampt de stromarkt nu al met een probleem: de transportcapaciteit. Vraag en aanbod mogen dan goed in balans zijn, de transportcapaciteit en de vraag zijn dat niet. Normaliter start de oogst van stro pas een aantal weken later dan nu het geval is, waardoor veel chauffeurs momenteel nog met vakantie zijn. Diverse handelaren laten weten dat ze het niet aan kunnen rijden, wat voor druk op de prijs zorgt.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van weidehooi is onderweg naar het niveau waarop de oude oogst eindigde.

Daarnaast toont ook de prijs van kuilgras geen grote wijziging, maar er is duidelijk meer vraag naar het product. Deze week blijft de prijs staan op €50 per ton franco boerderij, voor de zeer goede partijen. De partijen van mindere kwaliteit noteren iets lagere prijzen.

Voeraardappelen nu echt uitverkocht
Handel in voeraardappelen is er niet meer en veel fouragehandelaren geven aan dat het product uitverkocht is. Daar waar nog wel wat over is, wordt een prijs van €40 per ton franco boerderij genoteerd. Ook Roodzwenk, Rietzwenk en Veldbeemd zijn minimaal beschikbaar en noteren respectievelijke €140, €135 en €155 per ton franco boerderij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden