Interview Edwin Burgers

'Termijnmarkt is iets voor elke melkveehouder'

10 Augustus 2018 - 13 reacties

De European Energy Exchange (EEX) lanceert woensdag 15 augustus de termijnmarkt voor rauwe melk. Het geeft melkveehouders de kans om van een prijsnemer te veranderen in prijszetter. Is het iets voor elke melkveehouder? Edwin Burgers, directeur van DCA Finance B.V., vertelt over de nieuwe termijnmarkt.

Waarom wordt er een termijnmarkt voor rauwe melk gelanceerd?
"De laatste jaren zijn de prijzen in de zuivelmarkt meer gaan bewegen en ook zijn de uitslagen in de prijzen groter geworden. Dit komt door de groeiende invloed van de wereldmarkt op de Europese prijszetting. Als gevolg daarvan is bij producenten de behoefte om risico's te beheersen groter geworden. De termijnmarkt is een manier om het prijsrisico te managen; de prijs kan voor een deel van het product vastgezet worden. Via de termijnmarkten voor magere melkpoeder en boter kon dit indirect al, maar dit is onder veehouders niet echt aangeslagen. Het bleek voor de veehouder een te 'ver-van-mijn-bed-show'. Het contract voor rauwe melk moet de termijnmarkt toegankelijker maken."

Wat gaat er na de aftrap van de termijnmarkt gebeuren?
"De termijnmarkt gaat 15 augustus van start. Dan kom je in een proeffase terecht. Er gaat waarschijnlijk geruime tijd voorbij, voordat melkveehouders structureel handelen op de termijnmarkt. De eerste uitdaging is om de bekendheid te vergroten. Ze hebben er vast weleens van gehoord, bijvoorbeeld via collega's in de akkerbouw (die werken al veel langer met een termijnmarkt) of omdat collega's wat doen met voer op de termijnmarkt. Toch is de kennis over de termijnmarkt bij de meeste melkveehouders slechts beperkt."

Hoe kan een veehouder zijn kennis over risicomanagement vergroten?
"Het is vergelijkbaar met leren zwemmen. Je wordt niet direct in het diepe gegooid, maar het begint klein. Leer hoe de markten werken en volg cursussen over de termijnmarkt (ook DCA faciliteert deze). Daarnaast is het belangrijk dat verwerkers en coöperaties er gebruik van gaan maken; er is een bepaald volume nodig om de markt liquide te maken. De noodzaak om dit tot een succes te maken, is groter dan in het verleden. De markt is geëvolueerd en er zijn onzekerheden bijgekomen. De termijnmarkt hoort bij het spectrum van de moderne veehouder."

Er zijn onzekerheden bijgekomen

Voor wie is de termijnmarkt voor rauwe melk bedoeld? 
"Voor elke melkveehouder. Het gaat er niet om of er op het bedrijf 100 of 600 koeien rondlopen. Het gaat erom dat je het een keer probeert. Zolang je er nooit mee hebt gewerkt, weet je niet of het bij je past. Zo kan de ene ondernemer beter tegen de spanning, dan de ander. Het is echter wel verstandig om je erin te verdiepen."

Hoe belangrijk is het voor de sector?
"Het kan in de toekomst eventueel ook positief uitpakken richting de financierder. Ik weet (doordat DCA Finance al vele jaren actief is op de aardappeltermijnmarkt) dat de boer die actief is op de termijnmarkt financieel beter rendeert. Een veehouder heeft op alle onderdelen van zijn bedrijf (schuur, voer, arbeid, koeien, et cetera) invloed, maar niet op de melkprijs. Hij is prijsnemer en geen prijszetter. Ook is het niet ondenkbaar dat verwerkers in de toekomst klikcontracten aanbieden. Het wordt voor verwerkers de uitdaging om de leden en/of leveranciers te faciliteren." 

Hoe kun je als melkveehouder actief worden op de termijnmarkt?
"Voor het handelen op de termijnmarkt is een speciale rekening nodig. Die is niet via een reguliere bank te openen. Toegang op de EEX in Leipzig krijg je via een tussenpersoon (zoals DCA Finance), die onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Het ingewikkelde aan het nieuwe contract is de leveringsmaand en de Cash Settlement. Een melkveehouder blijft zijn melk aan de eigen afnemer leveren. De veehouder krijgt gewoon zijn melkgeld van de afnemer."

"Tegelijkertijd kan hij zijn melkprijs voor september indekken, bijvoorbeeld omdat hij verwacht dat de prijs gaat dalen. De afrekening vindt plaats in november en dat wordt ook de naam van het contract: 'het novembercontract'. De melk voor oktober komt onder 'het decembercontract', enzovoort. Voor melkveehouders is het niet ongewoon dat er een periode zit tussen het leveren van de melk en de uitbetaling ervan. Het rendement (behaald op de termijnmarkt) kan dan gezien worden als een nabetaling. De andere kant is echter dat er (als de marktprijs hoger uitpakt dan verwacht) bijbetaald moet worden op de termijnmarktpositie."

Wat is het belangrijkste advies voor het handelen op de termijnmarkt?
"Er zijn bij het handelen op de termijnmarkt 2 zaken belangrijk: bedenk van tevoren wat een acceptabele melkprijs is en zorg voor voldoende liquide middelen om te kunnen voorfinancieren. Het houden van een termijnmarktpositie vergt liquiditeit (ook wel margin). Dit laatste is nodig, omdat de termijnmarkt ook tegen het verwachte in kan werken en dan moet er geld bij. Uiteindelijk dient de termijnmarkt als een soort verzekering (als de zuivelmarkt en daarmee de uitbetalingsprijs terugzakt) en niet als een middel om meer winst te maken."

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
jan 11 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879591/termijnmarkt-is-iets-voor-elke-melkveehouder][/url]
Dat deze vorm van speculatie hongersnoden heeft veroorzaakt, verdient bij dit promotionele artikel toch wel vermelding. Of is dat voor een boer niet ter zake doende?
Hendriksen 15 Augustus 2018
Je hebt er nix van begrepen Jan.
Verdiep je anders ff in de werking van een termijnmarkt met een cash settlement afrekening.
Piet 15 Augustus 2018
Termijnmarkten spelen in op sentiment, alsof je het goed of fout kunt doen. Per saldo kost het uiteraard geld, hetgeen vloeit naar degenen die dit faciliteren. Vergelijk het maar met het casino, de tent daar moet wel betaald worden. Een enkele speler verdient de jackpot, de meesten kost het geld.
Abonnee
Hendriksen 16 Augustus 2018
Ik weet niet goed hoe ik nog moet reageren op zoveel dommigheid.
hans 16 Augustus 2018
Hou dan maar op Hendriksen, Jan en Piet hebben het toch bij het rechte eind.
Termijnmarkt is als de beurs, kleine spelers worden gemanipuleerd, grote jongens verdienen kapitalen. De termijnmarkt is de zoveelste kassa waar rupsje nooitgenoeg geld wil cashen.

Voor boeren is er maar één die hen kan redden: de politiek. Oplossingen zouden zijn oa: gelijke speelvelden qua productieomstandigheden, een gelijke behandeling tussen aanbieders vwb belasting, alle brandstoffen gelijk belasten, open grenzen voor alles of niets enz.
Abonnee
Hendriksen 16 Augustus 2018
Ja leg je vertrouwen maar in de politiek, dan komt het goed.
Op de termijnmarkt heb je als indekker zelf de touwtjes handen.

Er komen binnenkort vast wel lezingen over de termijnmarkt. Ga daar maar eens heen Hans, Piet en Jan.
Dan weet je daarna misschien waar je over praat.
hans 16 Augustus 2018
Waanneer je geen vertrouwen meer hebt in de politiek van je land, zou ik maar snel verkassen. Of in ieder geval (n)iets doen zodat je van die politiek profiteert.
jan 18 Augustus 2018
@Hendriksen sla de geschiedenis er maar op na. Voor jongens als Cargill en ADM voor wie geweten of moral niet ter zake doen, is de termijnmarkt een ideal instrument op de weg naar meer. Het prijsopdrijvend offect heft velen het leven gekost. Of zijn ervaringsfeiten niet welkom in uw eerlijke overwegingen?
Hendriksen 19 Augustus 2018
Hoe dan Jan?
jan 20 Augustus 2018
@Hendriksen. zoals al gezegd, sla de geschiedenis er maar op na. In tijden van overschotten heeft een termijnmarkt niet zoveel invloed op de prijs. Indekken is dan ook minder van toepassing. In tijden van tekorten drijft de termijnmarkt door speculatie de prijs op. Velen kunnen die opgedreven prijs niet meer betalen en hongerdoden zijn het slachtoffer van de hebzucht die de termijnmarkt nodig heeft.
Er kan immers worden gespeculeerd met niet bestaande hoeveelheden.
Op een gegeven moment moeten die hoeveelheden wel geleverd worden en dat gebeurt dan tegen de hogere vraagprijs.
Nogmaals, sla de geschiedenis van de graanhandel en dan in tijden van tekorten er maar op na.
schoenmakers1 21 Augustus 2018
Beste Jan, waar kan ik mijn product leveren als ik de termijnmarkt verkocht heb?
gerard 21 Augustus 2018
er zijn meer verliezers dan winnaars op de termijn markt
de winnaar is de man die de termijn contracten afsluit, die cest altijd
Jan 23 Augustus 2018
@schoenmakers1 Fysiek bedoelt u? Bij de koper van uw termijncontract op de contractdatum. Eens is het met de papieren handel klaar en wordt fysiek product geleverd. Dat zal voor melk toch niet anders werken als met melk, of wel?
Jan 24 Augustus 2018
@schoenmakers1 correctie Dat zal voor melk toch niet anders werken als met aardappels, of wel?
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Achtergrond EEX

Termijnmarkt EEX hint op langdurig hoge zuivelprijs

Nieuws melk

Spot- en termijnprijzen melkpoeder nek aan nek

Nieuws Melk

Zuivelfutures nemen wereldwijd een hoge vlucht

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt wat duurder, en nu?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief